Рекорден спад на безработицата в Кипър

Новини
16:48 - 25 Ноември 2022
1048
Рекорден спад на безработицата в Кипър

Кипър отбелязва рекордно намаляване с 49% на регистрираните безработни, съобщи социалното министерство днес при обсъждането на бюджета му за догодина в парламентарни комисии.

Над 11 000 нови работни места в приоритетни сфери на икономиката се очаква да бъдат разкрити с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Спадът почти наполовина е за 9-те месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, като броят на регистрираните безработни достига малко над 13 000 души. Допълнително намаление - до 11 000 души, е отчетено през октомври.

За първи път през последното десетилетие е постигнат баланс, като броят на свободните работни места съответства на броя на регистрираните безработни, посочи социалното министерство.

Правителството очаква темпът на икономически растеж за 2022 г. да надхвърли 6%.

Прогнозите за продължаващо възстановяване на кипърската икономика се отразяват и в намаляване на безработицата. Предвижда се догодина тя да е 6,4%, при около 7% през тази година, а през 2025 г. да спадне до 5%.

Сред основните цели на бюджета за 2023 г. и средносрочната тригодишна фискална рамка са постигане на пълна и качествена заетост, осигуряване на достоен стандарт на живот на гражданите, каза днес в парламента социалният министър Кириакос Кусиос