Рекордна инфлация във Франция и Испания през юни

Новини
13:44 - 13 Юли 2022
2911
Рекордна инфлация във Франция и Испания през юни

Инфлацията във Франция се е ускорила до нов рекорден максимум през юни, каквито бяха и предварителните прогнози. Това сочат окончателните данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от ДПА.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е скочил до 6,5 на сто през юни спрямо 5,8 на сто през май, според очакванията от 30 юни.

Това е най-високата инфлация от 1997 година, откогато има налични данни.

На национално равнище инфлацията се е ускорила, както се очакваше, до 5,8 на сто през юни спрямо 5,2 на сто през май.

Повишението на инфлацията се дължи в голяма степен на скока с 33,1 на сто при цените на електроенергията.

Хранителните стоки са поскъпнали с 5,8 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година, а услугите - с 3,3 на сто.

Междувременно растежът на цените при промишлените продукти се е забавил от 3 на сто до 2,5 на сто.

На месечна основа хармонизираният индекс на потребителските цени е нараснал с 0,9 на сто през юни спрямо 0,8 на сто през май.

Потребителските цени са се повишили със стабилен темп от 0,7 на сто на месечна основа през юни.

В Испания индексът на потребителските цени се е повишил с 10,2 на сто миналия месец, потвържавайки предварителната оценка на Националния статистически институт (INE), съобщи днес в. "Паис". 

Инфлацията в Испания не е достигала двуцифрена стойност от април 1985 година, което е 37-годишен рекорд. Това се дължи в голям степен на скок с 40,7 на сто на цените на горивата, което прави транспорта като цяло по-скъп с 19 на сто спрямо миналата година. 

Хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали с 12,9 на сто. 

През миналия месец, на прага на лятото, са нараснали значително и разходите за хотели, кафенета и ресторанти. Те са се повишили със 7,2 на сто, но подгрупата на хотелите, хостелите, пансионите и услугите за настаняване е увеличила себестойността си с 45 на сто. Разходите за поддръжка на жилищата (включващи ток, вода, газ) също са нараснали - с 19 на сто през шестия месец на годината.