Рекордна избирателна активност в Полша

Анджей Дуда води на първия тур и отива на балотажа на 12 юли

Свят
13:03 - 29 Юни 2020
1070
Рекордна избирателна активност в Полша

Полският президент консерватор Анджей Дуда води на първия тур на президентските избори в страната и ще се изправи на балотажа на 12 юли срещу кандидата на либералната опозиция Рафал Тшасковски.

Това показват частичните резултати, публикувани днес от полската Централна избирателна комисия (ЦИК), цитирана от Франс прес.

Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", е получил подкрепата на 43,7 процента от гласувалите, сочат неокончателни резултати въз основа на 99,78 процента от избирателните окръзи, съобщи полската ЦИК.

На втория тур настоящият президент ще се изправи срещу кмета на Варшава и кандидат на опозиционната партия "Гражданска платформа" Рафал Тшасковски, който е втори с 30,3 процента от гласовете.

Независимият Шимон Холовня, по професия журналист, остава на трето място с подкрепа от 13,9 процента. Нито един от останалите осем кандидати не преминава прага от 10 процента.

Избирателната активност на първия тур на изборите е била рекордна - 64,4 процента, съобщи председателят на полската ЦИК Силвестър Марчиняк, цитиран от ТАСС.

Окончателните резултати ще бъдат оповестени утре сутринта..

Президентските избори в Полша бяха отложени от май за юни заради кризата с коронавируса.