Рекордни 4,8 милиона американци се върнаха на работа през юни

Силен спад на нивото на безработица до 11,1%

Новини
16:49 - 02 Юли 2020
820
Рекордни 4,8 милиона американци се върнаха на работа през юни

Американската икономика успя да генерира през юни рекордните в историята 4,8 милиона нови работни места, след като и през май работодателите върнаха на работа 2,7 милиона техни служители, докато нивото на безработица падна рязко до 11,1%, показват данни на Министерството на труда.

Тези данни са поредно доказателство, че причинената от Covid-19 рецесия вероятно вече преминава, въпреки че скокът на заразените с коронавирус в последно време заплашва настоящото икономическо възстановяване.

Министерството на труда заяви, че нивото на безработица се понижи през юни до 11,1% от 13,3% през май при очаквания за по-скромно намаление към 12,5% и след като през април беше ударен връх от 14,7% - най-високата безработица в САЩ след Втората световна война.

През миналия месец новоразкритите работни места се увеличиха с рекордните 4,8 милиона при прогноза на финансовите пазари за по-скромен растеж с около 3,0 милиона и след като през май на работа успяха да се върнат 2,699 милиона американци (възходяща ревизия от 2,509 милиона).

Трудовият пазар започна да се подобрява значително още през втората половина на май и през целия месец юни, тъй като голяма част от американският бизнес отвори отново след постепенната отмяна на въведените към средата на март карантинни мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

Беше възобновена работата в ресторанти и барове, което доведе до разкриването на 1,5 милиона работни места през юни и също около 1,5 милиона през май, но през първите два месеца на пандемията (март и април) в този сектор бяха съкратени 6 милиона служители.

Заетостта в търговията на дребно нарасна през юни със 740 хиляди, в промишлеността - с 356 хиляди и в здравеопазването  - с 358 хиляди. Енергийният сектор обаче е един от малкото, където продължиха съкращенията, като през юни заетостта там намаля с 10 хиляди.

В частният сектор бяха разкрити 4,767 млн. работни места, докато в държания сектор - едва 33 хиляди.

Въпреки силните данни, в рамките на последните два месец (май и юни) бяха възстановени едва 7,5 милиона от загубените над 22 милиона работни места по време на строгите противоепидемични мерки през март и април, като само в рамките на четвъртия месец на годината бяха съкратени 20,8 милиона.

Това предполага, че икономиката на САЩ има да извърви дълъг път, за да се върне към нормалните си нива от преди пандемията, особено с оглед на рязкото покачване на заразените с коронавирус в последно време в редица американски щати и силно населени територии като Лос Анджелис, Хюстън и Маями. Някои щати възстановиха ограниченията, а други планират да продължат по-бавно да премахват карантинните мерки, което рискува да ограничи настоящия икономически подем.

Междувременно бяха представени и последните данни за исковете за обезщетения при безработица, като за седмицата до 27-и юни те нараснаха с 1,427 милиона при очаквания за по-слабо повишение с 1,35 милиона и след 1,482 милиона седмица по-рано.

Данните отбелязват понижение за тринадесета поредна седмица, което сякаш потвърждава, че най-лошото може би вече е преминало. Но броят на исковете за обезщетения при безработица все още остава доста висок при слабо забавяне на техния растеж, което е допълнителен индикатор, че проблемът с високата безработица няма да се разреши прекалено бързо.