Рекордно количество: Конфискуваха над 100 хиляди "маркови" дрехи на ГКПП "Лесово"

Това е най-големият брой задържани стоки на пункта за последните години

Актуални новини
10:19 - 10 Юли 2024
2438
Рекордно количество: Конфискуваха над 100 хиляди "маркови" дрехи на ГКПП "Лесово"

Рекордно количество "маркови" облекла задържаха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт в "Лесово", съобщи Мира Безус, кореспондент на БТА в Ямбол. В товарен автомобил са открити 109 508 текстилни изделия с обозначения на световни марки. Количеството е най-голямото на пункта за последните години, съобщиха от Агенция "Митници".

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници", Главните дирекции "Гранична полиция" и "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция за приходите.

Товарната композиция е пристигнала на пункта на 2 юли. Шофьорът, полски гражданин, представил документи, че превозва колети с текстилни изделия от Турция за Нидерландия през България. При щателна митническа проверката е открита незаконната стока с лога на защитени марки - спортни комплекти, шапки, тениски, къси панталони, бельо и чорапи.

"Марковите" дрехи са задържани съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

Само за първите шест месеца на 2024 година от Териториалната дирекция "Митница" - Бургас са задържани над 1,095 млн. търговски артикули за нарушени права върху интелектуалната собственост, допълват от Агенцията.