Рекордното търсене на петрол ще повиши цените

Очакват се значителни дефицити през второто полугодие, прогнозира американската банка Goldman Sachs

Новини
12:56 - 24 Юли 2023
1329
Рекордното търсене на петрол ще повиши цените

Американската банка Goldman Sachs очаква рекордно търсене на петролните пазари, което да повиши цените на суровината в близко бъдеще.

"Очакваме доста значителни дефицити през второто полугодие с дефицити от почти 2 млн. барела на ден през третото тримесечие, тъй като търсенето достига исторически върхове", посочи шефът на петролните анализатори на Goldman Даан Струйвен пред бизнес телевизия CNBC.

Той добави, че банката

прогнозира суровият петрол Брент да поскъпне от настоящите малко над 80 долара за барел към 86 долара за барел до края на годината.

Междувременно фючърсите на петрол Брент поскъпват към 12.00 часа българско време с 0,6% към 81,56 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 0,67% към 77,60 долара за барел.

Въпреки че производството на суров петрол в САЩ се е повишило значително през последната година до 12,7 млн. долара на ден,

темпът на растеж ще се забави през останалата част от 2023 г.,

отбеляза още Даан Струйвен.

"Очакваме ръстът на доставките на американски суров петрол да се забави доста значително до по-трайно темпо от само 200 барела на ден от сега нататък", каза той, визирайки спад в броя на сондажите. Този показател, който отчита броя на активните нефтени платформи, се използва като индикатор за сондажната дейност и бъдещата продукция.

Броят на нефтените платформи в САЩ наскоро достигна най-ниското си ниво от 16 месеца,

отбелязвайки спад с 15% от пика в края на 2022 г., се отбелязва в неотдавнашен доклад на Goldman Sachs, цитиращ данни на Baker Hughes.

Миналата седмица Baker Hughes съобщи, че броят на действащите нефтени платформи в САЩ е спандал със 7 до 530, достигайки най-ниско ниво от март 2022 г.

Струйвен също така предположи, че липсата на споразумение след срещата на енергийните министри на Г-20 показва "много значителна" несигурност относно дългосрочното търсене на петрол.

Министрите на енергетиката от Г-20 се срещнаха в Индия през уикенда, но

не постигнаха консенсус относно постепенното намаляване на изкопаемите горива, което усложнява прехода към чиста енергия.

"Ключовият момент за инвеститорите е, че тъй като несигурността относно търсенето на петрол е толкова завишена, инвеститорите може да изискват ценова премия, за да компенсират несигурността за повишения риск от такова увеличено търсене", коментира Струйвен.

През юни Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че глобалното търсене на петрол е на път да нарасне с 2,4 млн. барела на ден през 2023 г., изпреварвайки увеличението от 2,3 млн. барела на ден от предходната година.

През изминалия уикенда пък генералният секретар на Международния енергиен форум - Джоузеф Макмонигъл прогнозира, че и Индия, и Китай ще увеличат търсенето на петрол с по 2 млн. барела на ден през втората половина на 2023 г.