Рекордьорът Меси - този сезон потроши 11

Нещо за четене
15:26 - 30 Юли 2020
2429
Рекордьорът Меси - този сезон потроши 11

Лионел Меси продължава да  чупи рекордите след поредния си сезон. Въпреки трудностите, които Барселона изпитваше през изминалата кампания, губейки титлата в Ла Лига, както и ранната елиминация в турнира за Купата на Краля, лидерът на отбора продължава да показва защо е считан за най-добрия футболист в света.

Според мнозина това е, може би, най-слабият състав на каталунците, откакто Меси стана част от първия тим, но въпреки това аржентинецът все пак намери начин да подобри 11 рекорда през сезона.

„ПИЧИЧИ“ НОМЕР 7

Меси отбеляза 25 гола в първенството, като по този начин завърши на първо място сред голмайсторите в Ла Лига за 4-та поредна година и общо седми път в кариерата си, подобрявайки рекорда за най-много спечелени награди „Пичичи“, поставен от Телмо Сара преди 67 години.

НАЙ-МНОГО АСИСТЕНЦИИ В РАМКИТЕ НА ЕДИН СЕЗОН

Освен отбелязването на голове Меси също така постави и нов стандарт по отношение на голови подавания. Аржентинецът направи 21 асистенции за сезона в Ла Лига, като така той подобри рекорда на бившия си съотборник Шави Ернандес от сезон 2008-2009, когато испанският маестро направи 20 подавания, довели до гол.

ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОЛА И 20 АСИСТЕНЦИИ ЗА ЕДНА КАМПАНИЯ

Меси стана първият футболист в историята на испанското първенство, който да запише поне 20 гола и 20 асистенции за един сезон и едва вторият играч в историята след Тиери Анри, който се разписа 24 пъти, а също и подаде за други 20 гола през сезон 2002/03 като част от „Непобедимите“ на Арсенал.

НАЙ-МНОГО НАГРАДИ „ИГРАЧ НА МЕСЕЦА" В ЛА ЛИГА

Аржентинският магьосник завоюва своето седмо отличие „Играч на месеца“ в Ла Лига този сезон, превръщайки се в първия играч в историята на първенството с подобно постижение.

МИНИМУМ 20 ПОПАДЕНИЯ ЗА 12-ТИ ПОРЕДЕН СЕЗОН

Тази година Меси регистрира своя 12-ти пореден сезон, в който се е разписвал поне 20 пъти. Капитанът на Барселона държи рекорда и за най-много голове в Ла Лига, отбелязани в рамките на един сезон, като през 2011/12 той вкара умопомрачителните 50 попадения.

КЛУБ 1000

Тази кампания Меси се превърна в единствения футболист в историята, допринесъл за 1000 гола в официални срещи. Аржентинският гений е отбелязал 702 попадения и е асистирал 298 пъти.

СЕРИЕН ПОБЕДИТЕЛ

Десетката на Барса спечели своя мач номер 500 в Ла Лига през 2019/20 – първият играч в историята на първенството, който да го стори.

36-ТИ ХЕТТРИК В ЛА ЛИГА

Този сезон Меси задмина Роналдо по отбелязани хеттрикове. Португалецът държеше рекорда с 34, но тази година Меси го задмина и по този показател и вече държи рекорда с 36.

НАЙ-МНОГО УЧАСТИЯ В „ЕЛ КЛАСИКО“

Меси стана играчът на Барселона с най-много участия в „Ел Класико“, след като през изминалия сезон се изправи срещу Реал Мадрид за 43-ти път.

15 ПОРЕДНИ ГОДИНИ НА ГОЛОВЕ В ШАМПИОНСКА ЛИГА

След попадението си срещу Славия Прага в мач от груповата фаза през октомври „Ла Пулга“ стана първият играч в историята, отбелязвал гол в 15 поредни сезона от Шампионската лига.

34 ЖЕРТВИ В НАЙ-ЕЛИТНИЯ КЛУБЕН ТУРНИР

Освен дълголетието си по отношение на головете в Шампионската лига, този сезон Меси отбеляза срещу 34-ия си различен съперник в турнира – повече от всеки друг играч.