Рекордьорка: Баба сее COVID-19 в продължение на 70 дни

Свят
17:16 - 06 Ноември 2020
6873
Рекордьорка: Баба сее COVID-19 в продължение на 70 дни

Невероятен случай на жена, болна от левкемия и абсолютно асимптоматична за COVID-19, шокира световното медицинско съсловие. На 4 ноември бе публикувано изследване от института на Винсент Мюнстер, което показва, че дама на 71 години е давала положителни проби за наличие на коронавируса в продължение на 70 дни, без изобщо да се разболее, като вирусният й товар е бил толкова висок, че тя е била способна да заразява наред в продължение над 2 месеца.

Бабата е продължила да дава положителни тестове чак до 105-я ден. Едва след 2 плазмеферези (преливане на плазма от преболедували COVID-19) тя е успяла да се отърве от бацила. 

Жената е страдала от хронична левкемия от над 10 г. и е била резидент в хоспис. През февруари там избухва мини огнище на COVID-19 и всички пациенти са тествани, а тя постъпва в болница по съвсем друг повод - опасна анемия. Изненадата на лекарите била, че тя не само е положителна, без никаква симптоматика, а и че организмът й не успява да произведе никакви антитела срещу заразата. 

Въпреки че така и не се разболява в последвалите интензивни 70 дни на тестуване, тя не може да се изчисти от нея. В крайна сметка се налага преливането на плазма, за да може да се върне към нормалния си начин на живот в дома за стари хора и да не бъде опасна за останалите. Според медиците, изследвали я, тя не е успяла да развие антитела заради имунната супресия, предизвикана от медикаментите, приложени за левкемията й.