Ректорът на Консерваторията: Сбърках с дипломата на Слави!

Ексклузивно
16:50 - 29 Юни 2021
14490
Ректорът на Консерваторията: Сбърках с дипломата на Слави!

Имената на Слави Трифонов и големия композитор и бивш министър на културата Георги Костов навеки остават свързани със скандалната диплома за висше образование на новоизпечения политик. 80-годишният днес Костов чистосърдечно си признава, че е сгрешил, като е дал тескерето на Дългия в национален ефир, макар той да си го заслужавал с музикалните си умения.

Както е известно, преди повече от десетилетие тогавашният ректор на Консерваторията Георги Костов театрално връчи дипломата на Трифонов в шоуто му по Би Ти Ви. Екс министърът на Жан Виденов и баща на скандалната Весела Неински обаче съжалява за публичната си изява, макар да вярва, че не е престъпил никакъв закон.

"На Слави дипломата той я беше почти взел. Неговият изпит за дипломиране се състоеше от два компонента - единият камерна музика, който беше взел със солово изпълнение на виола. Виждаме се случайно на един прием и той ми казва: Г-н ректоре, бих искал да се явя и да се дипломирам! Казах му да напише молба до ректорския съвет да му се разреши. Те със санкция му разрешиха да си възстанови студентските права. Той се подготви с Евгени Димитров-Маестрото, свириха едно лято двамата, и компетентна комисия, в която аз не участвам, му призна изпита по виола, обяснява Костов.

Концерт за виола и диплома за висше образование

"Вероятно сгреших, като му дадох дипломата в ефир. Но няма да тръгне да работи с нея - той вече не е виолист, той е в друга сфера сега - това е ясно на всички. Това беше един знак на жест към неговите постижения, поднесен по един артистичен начин. Малко нестандартно наистина.

Все пак Слави беше доказал качествата на виолист - навремето той свиреше в радиооркестъра, под диригентството на най-добри наши и световни диригенти. Така че дипломата му беше една формалност", защитава се професорът.