Ректорът на Софийската духовна семинария става новият епископ в Българската патриаршия

Наречението на архимандрит Мелетий с титлата "Знеполски" бе извършено днес в Синодалната палата

Новини
16:42 - 10 Септември 2024
1388
Ректорът на Софийската духовна семинария става новият епископ в Българската патриаршия

Светият синод, под председателството на Негово Светейшество българския патриарх Даниил, реши в епископски сан да бъде ръкоположен Високопреподобният архимандрит Мелетий (Спасов), ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", съобщиха от Българската патриаршия.

Наречението на архимандрит Мелетий с титлата "Знеполски" бе извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония ще се извърши на 15 септември (неделя) от 9:30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След хиротонията епископ Мелетий ще продължи своето служение като ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Архимандрит Мелетий (Спасов) е роден в София през 1985 г. Завършва средното си образование в 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" с профил немски език през 2005 г. Същата година е приет за студент на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), който завършва през 2009 г. като бакалавър теолог с педагогическа правоспособност. През академичната 2007-2008 година специализира богословие в университета на Йена, Германия. През 2013 г. се дипломира успешно като магистър в катедрата "Класическа филология" на Софийския университет.

От 2012 г. е приет като послушник в Дивотинския манастир св. Троица, в който е постриган за монах на 23 юни 2014 г. от Браницкия епископ Григорий и "воден под мантия" от игумена, архимандрит Пахомий. През 2015 г. е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от епископ Григорий. Пред 2016‐2017 г. е изпратен на богословска специализация в ОЦАД "Св. св. Кирил и Методий" в Москва. От 2017 г. е назначен за заместник‐ректор по учебната дейност на Софийската духовна семинария и за преподавател по Свещено писание на Новия Завет. Ръководи и хора на семинарията. От 2018 г. е задочен докторант по философия в СУ. На 29 юни 2022 г. е възведен в сан архимандрит от Старозагорския митрополит Киприан.