Ректорът на СУ: Можем да помогнем на студентите и без да махаме таксите

В последните години се допусна едно екстензивно разрастване на висши училища и на практика те нямат традиции в повечето професии, заяви проф. Вълчев

Общество
09:10 - 13 Февруари 2024
1852
Ректорът на СУ: Можем да помогнем на студентите и без да махаме таксите

В днешно време е трудно да учиш без да работиш. Младите хора обаче започват да намират по-голям смисъл в работата. Стипендиите за отличен успех са много ниски. Има редица механизми за финансово подпомагане на студентите така, че да заплащат таксите си. Трябва да седнем и трезво да обмислим нещата. Ако има смисъл, никой няма да се противи. Това коментира ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев пред Би Ти Ви.

Съветът на ректорите излезе със становище, с което предлага стипендии за някои от студентите, а не безплатно висше за всички, каквото прие правителството. "Поставянето на всички студенти под общ режим с предлаганото освобождаване от такси облагодетелства и младежите с финансови възможности, за които плащането не е проблем", обясняват ректорите. Бизнесът пък иска орязване на приема за студенти с близо 15 000, да се наблегне на търсените професии.

В последните години се допусна едно екстензивно разрастване на висши училища и на практика те нямат традиции в повечето професии. Капацитетът на висшето образование се използва наполовина и в университета няма как да не се усети отлив на студенти. Грешният модел, който беше наложен, породи тези проблеми, посочи проф. Вълчев.

Заплатите на преподавателите са измерими с тези на продавач-консултанти. Върху смяната на финансовия модел се работи отдавна. Това, което исках аз е най-накрая държавата да седне с академичния състав и да намерим верния път. СУ се опитва да поддържа високо качество и рейтинговата система го показва. Но нека се направи дебат, за да се запази изследователския и преподавателския капацитет. Това, което трябва да се смени генерално е да се акцентира върху качеството, категоричен бе той.

Не би струвало много скъпо увеличението на заплатите, подчерта ректорът на СУ.