Ректорите искат още 142,6 млн. лв. в бюджета за висше образование за 2022 г.

Ако училищното образование е с по-високи доходи от висшето, може да има протести, предупреждават синдикалисти

Новини
17:07 - 22 Декември 2021
2703
Ректорите искат още 142,6 млн. лв. в бюджета за висше образование за 2022 г.

Управителният съвет на Съвета на ректорите на висшите училища и Синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ /ВОН-КНСБ/ предлагат в бюджета за висше образование за 2022 г. допълнително да бъдат отделени 142,6 млн. лв., тъй като проектът на Закона за държавния бюджет няма такъв ръст на средствата, какъвто е предвиден за училищното образование.

Това каза на пресконференция днес ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Той обясни, че Съветът на ректорите и ВОН-КНСБ настояват за увеличаване на средствата за висше образование и за обвързването им с Брутния вътрешен продукт /БВП/ - не по-малко от един процент от БВП. Според нас субсидията за издръжка на обучението през 2022 г. трябва да се увеличи със 71 млн. лв., което е около 15 процента. Тогава ще можем да актуализираме началната основна заплата за най-ниската академична длъжност - на асистента, която трябва да се обвърже със средната работна заплата и да бъде 150 процента от нея.

В момента началната заплата на учител е 1260 лв., а за асистент е 1300 лв. Ако увеличим заплатата на асистентите, ще трябва също да се увеличат заплатите на главните асистенти, на доцентите и на професорите, обясни проф. Герджиков.

Той добави, че трябва да се актуализират и заплатите на непреподавателския състав в университетите, особено на служителите, за чиито длъжности се изисква висше образование и владеенето на чужди езици.

От Съвета на ректорите и от ВОН-КНСБ настояват 47 млн. лв. допълнително за 2022 г. да бъдат отделени за научна и художествено-творческа дейност и за издаването на учебници и научни трудове в университетите.

Необходимо е да бъдат актуализирани също стипендиите на студентите и на докторантите, като при студентите увеличението на стипендиите трябва да е с 15 процента, а стипендията на докторантите трябва да не е по-малко от 1000 лева, каза проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че общата допълнителна сума за стипендиите на студентите и докторантите е 24,6 млн. лв.

Отделно от това са необходими и допълнителни средства за всички висши училища по национални програми за компенсирането на инфлацията, за повишените разходи за електроенергия и за отопление, защото положението е много сериозно и в големи университети - като Софийския университет, "само средствата за електроенергия са около 1 милион лв.", каза ректорът.

Председателят на ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева заяви, че ако училищното образование е с по-високи доходи от висшето образование, може да има протести.
Към второто полугодие на 2021 г. 2700 са докторантите и те в момента получават 500 лв. стипендия. Искаме тази стипендия да стане 1000 лв. и за това са необходими за догодина в бюджета 16,2 млн. лв., каза доц. Вълчева.