Ремита за Веско Топалов и Антоанета Стефанова

Гросмайсторът ни и Хикура Накамура играят отново днес

Спорт
15:17 - 13 Юли 2019
2898
Ремита за Веско Топалов и Антоанета Стефанова

Веселин Топалов и американецът Хикура Накамура завършиха реми в първата партия помежду си от турнира Гран при в Рига, който трябва да определи двама от участниците в турнира на претендентите за световната титла по шахмат. Накамура, който бе с белите фигури, избра вариант на Испанска партия, но не получи никакви възможност да застраши опасно Топалов, който изигра много правилно тактически партията.

По-късно днес двамата ще се срещнат още веднъж, като този път предимството на белите фигури ще има българинът. При успех за който и от двамата да е шахматисти, то той ще продължи към четвъртфиналите в турнира, а опонентът му ще отпадне. При ново равенство обаче предстоят партии по ускорен шах, а след това евентуално и по блиц. Наградният фонд на турнира в Рига е 130 000 евро.

Гросмайстор Антоанета Стефанова завърши реми с черните фигури с монголката Батхуяг Мунгунтуул в шестия кръг на Откритото първенство на Китай по шахмат за жени, което се провежда в Шаосин. За българката това бе едва второ равенство от началото на надпреварата, но въпреки него тя остава еднолично начело в класирането с 5 точки, пред Мунгунтуул с 4,5 точки и седем шахматистки с по 4 точки.

Срещу Мунгунтуул Стефанова нямаше възможност да покаже агресията, с която печелеше в предишните си партии и след 43 хода равенството бе фиксирано. В неделя предстои почивният ден за състезателките преди решаващите последни три кръга. Следващата съперничка на Стефанова е рускинята Олга Гиря, като българката ще има предимството на белите фигури. Турнирът в Шаосин е с общ награден фонд от 119 000 долара, а победителката ще вземе 40 000.