Ремонтът на парламента е пунта мара

Сглобката финтира медиите и кастрира журналистите

Политика
16:24 - 01 Февруари 2024
3850
Ремонтът на парламента е пунта мара

Управляващите успяха ловко да преметнат журналистическата гилдия през лятото и да лишат медиите от достъп до реална информация. Това показва реалността към днешна дата – работата на депутати и журналисти в бившия Партиен дом добива все по-голяма рутина, а ремонт в титулярната сграда на Народното събрание нито се чува, нито се вижда. 

Още през август властта анонсира, че депутатите ще провеждат заседанията си отново в бившия Партиен дом. Преместването се наложи заради нужда от сериозен ремонт на историческата сграда с надпис "Съединението прави силата". Въпросният ремонт щял да продължи поне 3 години. Засега обаче той дори не е започнал.

„Никакъв ремонт не е започнал, даже обследване не са направили. Пунта мара е”, съобщи пред Lupa.bg  председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

„Всичко е пунта-мара, прах в очите на медиите. Нали ви е ясно, че депутатите няма да се върнат в „Съединението прави силата”...? Целта беше ясна – да закотвят журналистите в Партийния дом и да им запушат устите”, коментира пред Lupa.bg и друг депутат от опозицията.

Удобството на Партийния дом се състои в това, че депутатите могат спокойно да се договарят по кабинетите, където журналистите нямат никакъв достъп до тях и дори пиле не може да прехвръкне.

„Всичко, което виждате в репортажите от парламента, са контролирани изказвания по избрани теми. Никаква информация извън дневния ред на властта не се допуска...”, подчерта служител в новата сграда на народните избраници. 

Преди няколко дни и от Offnews отправиха официално запитване до НС, за да разберат докъде е стигнал ремонтът и как така в сградата все още работят служители на администрацията на парламента, при положение че ремонтът бе обоснован като „крайно наложителен”. В отговора на институцията обаче вече не се споменава за „изтичане на фреон или опасност от аварии,” какъвто бе първоначалният аргумент.