Ремонтът на "Графа" продължава за неопределено време

Новини
18:00 - 28 Май 2019
2155
Ремонтът на "Графа" продължава за неопределено време

Т. нар. "довършителни" работи по най-обсъждания ремонт в София от последната година - на ул. "Граф Игнатиев", може да продължат и месеци след официалното приключване на обновяването на улицата. Става въпрос обаче за допълнително възложени от общината дейности, за чието забавяне изпълнителят от "Джи Пи Груп" нямал вина. Това беше обявено в последния ден от срока по договора между фирмата и общината за обновяването на част от центъра.

Висящ остава въпросът със санкциите, с които строителите бяха заплашвани за пред недоволното от резултатите общество. Може и да има такива, може и да няма. А ако има, те няма да са върху цялата сума по договора между общината и фирмата (20 млн. лева без ДДС или 24 млн. лева с ДДС), а върху стойността само за обновяването на ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и площадите "Гарибалди", "Седмочисленици" и "Славейков". По договор тя е 14.5 млн. лева без ДДС, а сертифицираните от строителния надзор разходи са за около 8 млн. лева. В това число не влиза ремонтът на релсите, тъй като той вече е приет и въведен в експлоатация без забележки.

Разнопосочно е и мнението дали може да се налагат по-солените глоби за забавяне или само тези за некачествено свършена работа.