Ремонтът на "Тракия" ще е по-скъп от построяването

Прогнозната стойност на поправката на нагънатия участък е 90 млн. лв.

Общество
14:58 - 29 Септември 2020
3014
Ремонтът на "Тракия" ще е по-скъп от построяването

Ремонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан и Стара Загора на магистрала "Тракия" ще струва повече от построяването на участъка. Той тръгва до дни и ще се извършва на етапи без да е ясно колко дълго ще продължи. Това се разбра от думите на Иван Досев, член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), пред БНТ.

Ремонтът ще започне с платното в посока София - Бургас и неговата прогнозна стойност около 90 млн. лв., каза инж. Досев.

Това е рекордна цена за ремонт на магистрала, построена преди десетина години. Участъкът от двете платна от 38.6 км, от 171 до 210 км на аутобана, беше изграден в периода 2003 - 2007 г. от "Джойинт Венчър Рануей" АД с изпълнител "Пи Ес Ай" Стара Загора за 104.7 млн. лв. с ДДС или средно по 2.7 млн. лв. за километър на двете платна.

Сега без публично възлагане третият кабинет на Бойко Борисов дава 1.7 млн. лв. само за ремонт на едното платно, без да представи никаква обосновка и дори плановете и етапите за извършване на ремонта.

Той се възлага на пътноподдържащата фирма на магистрала "Тракия" - държавната "Автомагистрали". В момента тя е ангажирана с изграждането на магистрала "Хемус", ремонтите на виадуктите по магистралите и тунел "Витиня", укрепването на свлачища - общо поръчки за около 3 млрд. лв. възложени и директно от държавата.