Ремонтът на ремонта на жълтите павета пропадна

Куриози
11:21 - 06 Юни 2023
2412
Ремонтът на ремонта на жълтите павета пропадна

Ремонтът на ремонта на жълтите павета в центъра на София се отлага и не е известно кога ще започне, съобщава "Сега". Причината е продължаващият ремонт на улица "Оборище", като приключването му е обвързано с началото на пренареждането на жълтите павета, тъй като автомобилите, движещи се по бул. "Цар Освободител", трябва да могат да бъдат отклонявани към "Оборище". Според информация от общината върви подмяна на подземна инфраструктура на "Топлофикация" по "Оборище", след което там ще бъдат възстановени уличните настилки и отсечката ще бъде отворена.

В края на април от Столична община посочиха като срок за начало на пренареждането на паветата "след средата на месец май". От нея отчитат, че най-разместени са паветата в активната лента пред Народното събрание. За да започне нов ремонт, ще се наложи да бъде затворен участъкът за движение, което ще затрудни много трафика в центъра на София. Междувременно състоянието на настилката се влошава.

Още в началото на годината се разбра, че жълтите павета в централната част на София, които от 2016 г. са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност, ще бъдат пренаредени по нова технология.

Паветата се разкривиха след пренареждането им още в началото на септември 2022 г., а след това фирмата изпълнител "Трейс Груп Холд" беше глобена, след като се разбра, че работник натроши с чук няколко. От фирмата прехвърлиха топката към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като посочиха, че изпълняват технология за редене, която вече не отговаряла на натоварванията, както и към проектанта - архитектурното бюро "А.Д.А", че им дало сбъркан проект за изпълнение. В крайна сметка бе сформирана комисия, която трябваше да реши по какъв начин настилката да бъде пренаредена. От общината съобщават за "Сега", че новата технология вече е избрана и че предстои тя да бъде одобрена от НИНКН.

Всичко това доведе и до реакция от Европейската прокуратура, която преди близо месец обяви, че разследва евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на жълтите павета.