Ремонтираш жилището - данъкът намалява

Актуални новини
13:37 - 25 Юни 2021
1437
Ремонтираш жилището - данъкът намалява

От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ, съобщи БНР.

Той трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разхода ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

От друга страна майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност. Малка част от столичани, които в момента започват ремонт в жилището си, знаеха за тази възможност или пък са получавали документ, касов бон за платените средства.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти- смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК - инсталацията - но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.