Репортаж: Коронавирус, павета и булки на Витошка

Нещо за четене
16:12 - 18 Март 2020
4146
Репортаж: Коронавирус, павета и булки на Витошка

За едни коронавирусната карантина се превърна в домашен арест, на други обаче отвори доста работа. Столична община например се възползва от липсата на хора по призрачната днес ул. „Витоша“, за да ремонтира изкъртените плочки.

Около шестима работници бяха паркирани на любимата столична улица, за да закърпят пешеходното трасе, което се разнебити още чисто ново. От тях обаче само двама чевръсто оправяха липсващите павета, а другите по стар български обичай наблюдаваха процеса отстрани.

„От сутринта закърпихме отсечката между "Парчевич" и "Солунска", похвалиха се работещите. „Ама няма как, софиянци се оплакват, че си кълчат глезените тука“, поясниха работягите.

Те се разминаваха с едва 20-30 души по цялото протежение на пешеходната зона. Излезлите на разходка столичани обаче бяха преобладаващо без маски. С изключение на няколко клети възрастни.

Повечето магазини и ресторанти на Витошка бяха хлопнали кепенците и само будките за цигари даваха някакви признаци на живот.

Даже в църквата „Св. Неделя“ беше пусто. Въпреки че Светият синод гарантира безопасност дори по време на епидемии. Само един човек понечи да целува иконите, но веднага го смъмриха – „Не знаете ли, че има грип?!“

А пред божия храм самотна булка кокетно и безгрижно позираше пред сащисаните минувачи. Всички се чудеха кой днес прави сватба по време на пандемия...

Целият пейзаж беше като алюзия към "Улицата" на Теди Москов. Той самият мина като на парад по Витошка и после сви по "Позитано" със своя лъскав син Хюндай.