Репортаж на Lupa.bg: Ето как се готвят да посрещнат децата в София (ГАЛЕРИЯ)

Общество
15:05 - 22 Май 2020
3271
Репортаж на Lupa.bg: Ето как се готвят да посрещнат децата в София (ГАЛЕРИЯ)

Забавачките в София започват да приемат деца на 26 май след повече от 3 месеца прекъсване заради епидемията от COVID-19. След хиляди препоръки към персонала и родителите на малчуганите в яслите и детските градини, от няколко дни директорите, медицинските сестри и възпитателите са в трескава подготовка от сутрин до здрач в търсене как да спазят всички разпоредби на здравното министерство, за да не се стига до излагане на риск нито на децата, нито на тях. 

Lupa.bg видя от първа ръка как това се случва в една от големите столични градини - в район "Красно село", където освен да се обособят отделните групи и да няма смесване на потоците, там служителите се грижат и за пълната дезинфекция на всички помещения. От снимките на нашия фоторепортер се вижда ясно, че в стаите за игра и почивка няма останала прашинка, камо ли помен от бацил. Всички предмети старателно се измиват със сапун и дезинфектант, а онези играчки, които не подлежат на търкане, са прилежно скрити от хлапетата.

Спалното бельо е изпрано според всички мерки, а персоналът се е погрижил дори да дезинфекцира подматрачните рамки, дюшеците и основите на креватчетата. В двора не е по-различно - тревата е окосена, а настилките са готови да посрещнат чистите ръчички и крачета от следващата седмица.

И всичко това ще се прави по 4 пъти на ден, както е разписано в заповедта на министър Кирил Ананиев. Въпреки че контактни бележки от родителите не се искат, на места в страната, а и в София има сигнали, че се настоява за такива, което представлява нарушение на разписаното от МЗ, уточняват експерти. 

Очаква се групите в столичните забавачки да не надвишават 18 деца, като при по-сериозен наплив от работещи майки и татковци без възможност да ги гледат вкъщи, ще се прави допълнителна организация. 

Снимки: Агнес Методиева