Репортаж на Lupa.bg: Имотите по селата стават много ценни (СНИМКИ)

Нещо за четене
15:00 - 02 Август 2020
9863
Репортаж на Lupa.bg: Имотите по селата стават много ценни (СНИМКИ)

Условията на пандемия направиха местата по селата много ценни. Цените в близките населени места около големите градове започнаха да се покачват, установи репортер на Lupa.bg.

Народът се психира и започна поголовно да търси къде да избяга в случай на нова подобна истерия и затваряне по домовете в градовете. Търсенето съответно накара брокери и собственици да започнат да предлагат имотите на по-високи цени.

В доста малки населени места в Източна България, най-вече тези, които са близо до морето, започнаха малко по малко да се заселват с нови собственици, които са готови да вложат свои спестявания или да изтеглят кредит, за да спретнат нещо за своите бъднини.

Земята, която не е в регулация, върви около хиляда лева на декар, но това е минималното. Обработваемата земя е с малко по-висока стойност, а тази, която е вкарана в регулация или има някаква малка постройка, вече се заплаща в евро.

Разбира се, някъде има и късметлии, които могат да закупят местенце на прилична цена - около 4-5 000 лева, но има и такива, които са сюрпризирани - 20 000 евро за половин декар и малка рухнала къщурка. Ако искаш!

В по-запустелите села има и буренясали площи, за които човек доста трябва да се потруди, за да намери кой е собственикът. Там вече може да помогне и кметът на селото. Срещу скромна почерпка.

Някои инвестираха преди време и вече разполагат с нещо повече от къща - райско местенце в полите на някоя планина или близо до река, което допълнително допринася за вашето спокойствие.

Край морските селца положението е доста по-различно - почти няма необитаеми къщи или ако има такива, то те са в райони, където има и ромско население и никой не иска да си вкарва таралеж в гащите. Там и имотите са по-скъпи, тъй като и търсенето е, меко казано, огромно! Празно място стартира от 17-18 000 евро нагоре - без регулация, без постройка.

В големите общини също могат да ви дадат информация, а там има такива общински земи, които се предлагат на около 40 лева квадрата. не могат да ви бъдат предоставени за по-малко, тъй като тогава служителите могат да бъдат обвинени в шашми, а никой не иска да си слага главата в торбата при днешните размирни събития в страната.

Понякога и щастието трябва да ви се усмихне, а тогава можете да се сдобиете със сносен имот в околностите на София за 35 до 40 000 лева. Но това става при условие, че на няма много наследници на имота, или единственият, който е останал, е на зор за пари.

Така че, сега е моментът да се впрегнете в търсене, ако искате да запишете нещо на свое име и то на прилична цена.

Снимки: Lupa.bg