Репортаж в Lupa.bg: Иракли сложи Слънчака в малкия си джоб (СНИМКИ)

Новини
11:00 - 31 Юли 2020
21254
Репортаж в Lupa.bg: Иракли сложи Слънчака в малкия си джоб (СНИМКИ)

С преполовяването на юли и наближаването на август, животът по родното Черноморие се активизира. А с това и цените, разбира се. Оказа се, че не известните ни курорти, а по-екзотичните държат високи цени. Такъв е и примерът с Иракли - един от най-красивите и харесвани плажове, макар и вече да няма нищо общо с това от преди 10, че и повече години.

Красотата е останала, но романтиката безвъзвратно е изчезнала. Застроени са част от пясъчната ивица - бунгала, които предлагат прекрасна гледка и комфорт. Тук обаче нещата излизат извън контрол - 700 евро за нощувка за двама! Да, но със закуска...

Шегата настрана - това са реалностите и 10-те бунгала на Vaya Beach Resort са почти ежедневно заети, което навежда на мисълта - има хора с пари, които могат да си го позволят.

На плажа има едно ресторантче, което предлага всичко, но отново на високи цени - 14 лева тараторчето, а по 80 левчета октопод и подобни основни ястия и глезотийки. Биричката е около 12 лева.

Ах, да, да не пропуснем - шезлонг с чадър - 50 лева.

Една част от плажа е обитаема от къмпингари, които все още имат щастието да се наслаждават на предизвикателствата на природата, но в тази зона няма и чадър къде да забодеш. Или можеш, но трябва да се иде рано на плажа. 

За тези хора има и друг вариант - магазинче, от което можеш да си купиш кренвирши, шпек, бира и майонеза на народни цени.

Правейки паралел с един от най-оборотните и водещи се за тузарски курорти в последните години - Слънчев бряг, там нещата са по-различни.

Хотелите работят с не повече от 30 процента от капацитета си, стаите пустеят, а цените са надолу, което е напълно нормално.

Предлагат се всякакви пакети, само и само да не са на минус хотелиерите. В момента на Слънчака можете да си прекарате пет дни, със закуска и вечеря за около 140-150 лева на човек и то в хотел с четири звезди.

Плажната ивица е претъпкана, почти няма къде да си хвърлиш кърпата. Двойка шезлонги с чадър е в напълно нормален ценови диапазон - между 10 и 12 лева за ден.

В магазините, откъдето най-често пазаруват нашенците, цените са тройно от тези, които сме свикнали да виждаме в София или Пловдив, примерно. Но пълно щастие няма.

Хубавото за някои е, че чужденците са се завърнали на Слънчев бряг, но не от добрите стари познайници - пияните англичани и руснаци, а чехи, поляци, унгарци и доста французи, но... предпочели да сторят това със семействата си.