Репортаж в Lupa.bg: Коледна Австрия ухае на греяно вино и печени кестени (СНИМКИ)

Култура
22:40 - 20 Декември 2019
9679
Репортаж в Lupa.bg: Коледна Австрия ухае на греяно вино и печени кестени (СНИМКИ)

Аромат на греяно вино, печени кестени и карамелизирани ябълки, на сладки и гевреци, на джинджифил и канела, пъстроцветни светлини и играчки и разбира се нежната музика на семейство Щраус, която звучи по улици и площади  – това е Австрия преди Рождество Христово. Това е страната, в която човек може да усети истински коледния дух и да се наслади на празника както със сетивата си, така и с душата си. Ако искате да се потопите в една вълшебна приказка – не се колебайте и отидете в Австрия преди или навръх Рождество. 

Прочутите коледни пазари в различните градове на страната отварят още в средата на ноември. И така повече от месец преди Коледа можеш да се потопиш в празничното оживление. Тъй като в страната на Моцарт през зимата се стъмва рано и в 5 следобед вече е пълен мрак, то блещукащите светлини по улиците и запалените елхи компенсират липсата на дневна светлина и помагат на австрийците да прогонят лошите мисли. Коледна Австрия е особено очарователна и магична. Виена, Грац, Залцбург, Инсбрук, Линц, Баден през нощта са като декор от приказка, където всеки може да си представи, че е принц и принцеса, чиито мечти се сбъдват.

Виена е приказна през зимата


Всеобщото оживление е толкова вдъхновяващо, че дори и най-мрачният човек на света няма как да не се усмихне, когато попадне сред тази приказна феерия. Градските власти не пестят пари, за да представят вълшебния дух. Почти всяка една малка уличка в центъра на градовете е украсена. Дърветата в парковете блестят с фантастични орнаменти.

Обърнати надолу елхи украсяват централните улици на Грац и впечатляват туристите


Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е, че навсякъде се предлагат традиционните за сезона преди Коледа кулинарни изкушения. Коледните базари са онова място, което събира малки и големи да се повеселят и да изпият чаша от прочутото греяно вино - глювайн, приготвено по специална рецепта от обикновено бяло или червено вино, от малиново или ягодово, пунш или топъл шоколад, чай с ром да похапнат вкусни бретцели, джинджифилови и канелени курабийки и меденки, марципан, понички със сос от червени боровинки, мекици със сметана, щрудел с орехи и ябълки. Кесийка от печени на жар кестени тази година се предлага срещу 3 евро. Пакетче с лакомства струва от 7 евро нагоре, а порция вурстчета, полети с горчица или домашна шунка с печени картофи е около 12-13 евро. 

Пъстроцветни светлини се отразяват върху предната фасада на кметството в Грац и превръщат сградата в приказен дворец


Освен всякакви кулинарни изкушения, които може да задоволят и най-изтънчените ценители на австрийската кухня, малките дървени къщички предлагат уникални ръчно изработени и изрисувани стъклени играчки за елха, дървени играчки, свещи от пчелен мед във формата на елхи, звезди, ангелчета, рози, на Дева Мария и Христос, на герои от приказки, на Моцарт и Щраус баща и син. Коледните пазари са рай за любителите на сувенири от цял свят. Милиони туристи от Европа, Азия и Америка идват преди Коледа в страната на валса, за да си купят впечатляващи магнити, музикални кутии, преспапиета. За спомен туристите си купуват бяло-червени шапки и шалове в тоновете на австрийското знаме на цена не по-малко от 30 евро, както и ръкавици, вълнени пуловери и топли кожени пантофи. За децата пък има въртележки и ледени пързалки.

Коледна Австрия е особено очарователна и магична


Коледната еуфория започва със старта на коледните базари, които отварят в средата на ноември – обикновено в предпоследния петък на ноември и продължава до Бъдни вечер на 24 декември, а в някои градове и до 6-7 януари. Коледа е най-важният семеен празник в Австрия, като в началото на декември всички външни врати се украсяват с коледни венци. Официално приготовленията и купуването на подаръци започват от 6 декември, когато у нас се празнува деня на Свети Никола.

Този светец е свързан с различни локални традиции в различните страни и именно затова в изображенията в Австрия той винаги е придружаван от страшно същество, подобно на дявола. Заедно с него Свети Никола обикаля къщите и пита дечицата дали са били добри или лоши. Добрите получават бонбони, сладки и ядки.

Пъстроцветни ръчно изработени играчки за елха от стъкло изкушават малки и големи


Именно в Австрия за пръв път е изпята популярната песен, превърнала се в коледен химн по цял свят – „Тиха нощ, свята нощ”. Това става през 1818 г. в Оберндорф. Свещеникът в оберндорфската църква с разочарование открил, че органът и другите музикални инструменти не работели и коледната служба била пред провал. Тогава музикантът Франц Бауер предложил да изпълни наскоро написаната от него коледна песничка. Днес тя се пее по всички кътчета на земята на повечето световни езици.

Печени кестени се предлагат навсякъде в коледна Австрия


Най-известният и най-пищният коледен базар в Австрия е пред кметството във Виена – Ратхаус – огромна красива сграда в неоготически стил, осветена с пъстри светлини. Там ви посрещат близо 150 къщички с всевъзможни лакомства и сувенири. Пред кметството се слага и голямото коледно дърво, което всяка година е подарък от някоя от 9-те австрийски провинции. В последните години дървото се украсява с LED лампички, които да пестят електроенергия - малък детайл, който подсказва какво внимание влагат австрийците, известни с почитането на природата.

Любителите на бретцелите имат голям избор


Друг любим на виенчани пазар е Старовиенският базар на известния триъгълен площад „Фраюнг”. По традиция, спазвана още от далечната 1772 г., всяка зима "Фраюнг" посреща изобилие от туристи на своя ежегоден коледен базар. Тези които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия дворец Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. На площад „Мария Терезия” се организира „Коледното село”. Малките дървени къщичките предлагат всякакви кулинарни изкушения и ръчноизработени подаръци в специална „имперска“ атмосфера.

С по-модерен привкус преминава Коледният пазар в парка Пратера, където е и световноизвестното Виенско колело. Там се организират поп и рок концерти, но без да се пропускат коледните песни. На Щефансплатц пред катедралата „Свети Стефан” пък пазарът предлага продукти само от австрийски производители. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс „Музеумсквартир”.

На коледните базари в Австрия изобилства от джинджифилови и канелени курабийки, меденки, марципан и шоколадови изделия


Разположен на река Мур, Грац е вторият по големина град в Австрия след столицата Виена. Това е стар университетски център, в който са учили хора като Йоханес Кеплер и Никола Тесла, градът и днес привлича младите хора. Там се намират много университети, както и централи на технологични компании. В седмиците преди Коледа столицата на провинция Щайермарк също се превръща в истинска коледна приказка. Елхата на централния площад в Грац е украсен с близо 30 000 лампички, поставени от служители на местните енергийни дружества и пожарникари.

Пъстроцветни светлини се отразяват върху предната фасада на кметството и превръщат сградата в приказен дворец, който впечатлява както децата, кака и възрастните. Коледният базар на Францисканския пазар е най-старият в Грац и също предлага различни кулинарни изкушения. Обърнати надолу елхи украсяват централните улици на Грац и впечатляват туристите, които за пръв път посещават живописния град.

Алпийската държава се слави със своите сирена, които се предлагат и в малките дървени къщички преди Рождество


В Инсбрук също се провеждат редица коледни базари, като най-романтичният е в Алтстат, сред красиво изрисувани средновековни къщи. Щандовете са отрупани с дървени играчки и деликатни орнаменти, изработени от цветно стъкло. Привечер, тромпетисти свирят песни върху столетния Златен покрив.

Греяното вино или глювайн (от немски Glühwein) е традиционна напитка, която се пие през студените зимни месеци в Австрия, Германия, Великобритания и скандинавските страни по време на коледните пазари и фестивали, провеждани на открито. Има стотици различни рецепти за приготвянето на елексира. Освен че е вкусен той е и изключително полезен, тъй като лекува настинки, грип, хрема и кашлица, възстановява организма след прекаран вирус и от физическо и психическо изтощение, бори безсъние и депресия.

Глювайн е елексир за душата и тялото


Да се избере вино за глювайн е цяла наука, няма ясен отговор какво вино да предпочетем: сухо, полусухо, сладко, червено или бяло. По принцип за направата се използва по-евтино вино, тъй като се смята за проява на лош вкус за направата на глювайн да се използва скъпо отлежало вино, тъй като при загряването то губи качествата си. Греяното вино е доста сладка напитка, тъй като към него се добавят захар или мед. Затова десертното вино е по-добре да не се използва поради голямата си сладост. Най-подходящи са червените вина – както сухите трапезни и полусухите, така и по-евтините вина в картонени кутии. Вторият важен компонент за глювайн са подправките. Те не трябва да се смилат. Смлените подправки биха се разтворили във виното и то би станало мътно.

Канелата е класическа съставка на греяното вино, като е по-добре да се използва канела на пръчки. Карамфилът също е вечен спътник на доброто греяно вино. В него се добавят още анасон и джинджифил, които имат затоплящ ефект, което го прави особено подходящ за зимата. В елексира се добавят и черен пипер, бахар, дафинов лист, кардамон, кориандър, както и плодове - ябълки, цитруси, кайсии, праскови, сливи. Сушените плодове като стафиди, сушени кайсии, сливи също придават специфичен вкус на топлата напитка. Слага се също мед и захар. Глювайн трябва да бъде топъл около 70-75 °C, но не горещ.

Срещу няколко евро красивите чаши с греяно вино остават за спомен на туристите


Виното трябва да се консумира веднага, след като е загрято, за да не загуби своя букет от аромати и вкус. Пие се в разумни количества, не повече от две чаши на вечер. На коледните базари се поднася в керамични или порцеланови чаши, на които има коледно пожелание на съответния език и много често може да си тръгнем с тях като сувенир. Всеки базар има собствени чаши за глювайн, които срещу от 2 до 10 евро, в зависимост от качеството на чашата, остават за спомен на посетителите.