Репортаж в Lupa.bg: Колко бърз е бързият тест преди концерт (СНИМКИ)

Актуални новини
13:30 - 22 Октомври 2021
3200
Репортаж в Lupa.bg: Колко бърз е бързият тест преди концерт (СНИМКИ)

Културните институции в страната реагираха мигновено на новата заповед на здравния министър, чрез която се въвежда зелен сертификат за посещение на концерт, театър, опера, кино и в първия ден на нововъдението организираха мобилни лаборатории, които да тестват зрителите без ваксина.

Софийска филхармония бе една от първите културни институции, която се погрижи за максимално удобство на зрителите, които не разполагаха със зелен сертификат да бъдат тествани максимално бързо срещу цена само от 10 лева и да могат да се насладят на концерта на виртуозния цигулар Светлин Русев под диригентската палка на главния гост-диригент австрийския маестро Саша Гьотцел. 

Две забележителни цигулкови творби прозвучаха на 21 октомври - в ден първи на зеления сертификат в България в зала "България" - Поема за цигулка и оркестър от Ернест Шосон и Рапсодия "Циганка" за цигулка и оркестър от Морис Равел. В програмата бе включен и въздействащият Реквием на Габриел Форе, в чието изпълнение се включи Националният филхармоничен хор и солистите Петя Петрова и Орфей Петров.

Великолепният концерт се превърна в истинско предизвикателство за музикантите, за ръководството на Софийска филхармония и за почитателите на класическата музика, но всички бяха на висота и въпреки трудните обстоятелства до напрежение не се стигна. 

Камерната зала на Софийска филхармония се превърна в мобилна лаборатория, където се извършваха бързи антигенни тестове за ковид. Тя отвори в 18 часа - час преди концерта, планиран за 19. Над 1/3 от публиката обаче се оказа без зелен сертификат и се наложи близо 170 души да минат за бърз тест. Но пък така на всички зрители бе спестено да ходят в лаборатория и да дават около 30 лева, а тук цената бе три пъти по-ниска.

В един момент фоайето се изпълни с много хора, но пък всички бяха с маски и се опитваха да спазват дистанция, никой не нервничеше и всички чакаха търпеливо да минат през мобилната лаборатория и след получаване на отрицателния тест да влязат в залата.

Петимата лаборанти също работиха експедитивно, за да се случат нещата по възможност бързо и всички да са доволни.

Концертът закъсня с половин час, но предвид извънредните обстоятелства и диригентът Саша Гьотцел, и солистът Светлин Русев, и музикантите от Софийска филхармония, и хористите проявиха търпение. Гостът от Виена на два пъти се появи на сцената усмихнат и под аплодисментите на публиката и обяви, че концертът ще се забави, за да може всички закупили билети да се тестват. Маестро Гьотцел развесели публиката, като дори проговори на български.

Снимка: Василка Балевска

Зрителите, които бяха в залата час преди това също запазиха спокойствие и показаха, че музиката и красивото изкуство обединяват, а не разединяват и място за напрежение няма. 

Накрая в 19,30 ч. концертът започна и всички на сцената подариха на вярната си публика една нежна и вълнуваща френска музикална програма. Радостното беше, че за пръв път от въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. и след постепенното отваряне на културните институции зала "България" бе така пълна. Ръкоплясканията бяха мощни, възклицанията "Браво" повече и въпреки че зрителите все още са задължени да носят маски се почувства, че може би в скоро време музикантите отново ще могат да изнасят своите концерти пред препълнени зали.

Софийска филхармония направи още един жест към зрителите, като намали цената на билетите. "Ние уважаваме избора на всеки човек и не делим нашата публика на ваксинирани и неваксинирани. И понеже хората без сертификати ще трябва според наредбите да се тестват, намаляваме цените на билетите, за да компенсираме тази промяна. От 22 октомври до 22 ноември можете да закупите билети за концертите ни с 50% намаление. Промоцията важи за всички събития на Софийската филхармония до 31 декември. Най-ниската възможна цена на билет е 10 лв.

Достъпът до концертите в зала „България“ става само с валиден Зелен сертификат: ваксинираните срещу COVID-19, преболедувалите и диагностицирани с COVID-19, всички притежатели на отрицателен тест за COVID-19.

Снимки: Александър Иванов