Репортаж в Lupa.bg: Рекорден Менделсон на 20.02.2020

Актуални новини
20:49 - 20 Февруари 2020
3610
Репортаж в Lupa.bg: Рекорден Менделсон на 20.02.2020

Абсолютен рекорд на бракосъчетанията у нас бе отбелязан на днешната дата с четири двойки - 20.02.2020 г., която мнозина смятат за носеща късмет, показа проверка на Lupa.bg в няколко големи български града.

"Горчиво" прозвуча днес в София за 128 двойки. За да удовлетворят всички желаещи да сключат брак на днешната щастлива дата, шестте обредни домове в столицата работят с удължено работно време. Ритуали бяха записани дори и за 18 часа, за да не бъде върната нито една двойка, обясниха пред Lupa.bg от Столична община.

Това е абсолютен рекорд за последния половин век, коментираха пред Lupa.bg служители с дълъг стаж в няколко столични обредни дома за радостни обреди. Никога досега не е имало  толкова голям наплив за определена дата, особено когато става дума за обикновен делничен ден. Ритуалите стигали максимум до стотина, и то за съботен или неделен ден. Обикновено били около 50.

18 двойки се венчаха днес във Варна на огледалната дата, съобщиха пред Lupa.bg от Бюрото за записване за граждански брак към Общинското дружество "Обреди" във Варна. Това е рекорд изобщо за месеца, уточниха оттам. През уикендите се женят общо около десетина двойки, сега 18 си казаха "Да", коментираха от Бюрото.

"Общо за днешния ден бяха записани 20 двойки, но две двойки се отказаха в последния момент и анулирахме ритуала", разясниха служители от радостните обреди. Вероятно ретроградният Меркурий е разколебал желаещите да чуят Сватбения марш на Менделсон, коментираха астролози пред Lupa.bg.

И в Русе регистрираха днес сватбен рекорд - 6 двойки си казаха "Да", научи Lupa.bg от общинското дружество за радостни обреди. Абсолютен бум е, казаха с усмивка общински служители.

10 двойки чуха "Горчиво" и във Велико Търново, показа проверка на Lupa.bg.

20 двойки минаха под венчилото в Пловдив на 20.02.2020 г. "Ние си харесахме деня отдавна, затова дойдохме още през октомври. Нямахме търпение, но ни предупредиха, че записванията започват от първи ноември", разказаха младоженците Мирослав и Деница Маринови. Те уточниха, че са успели да се включат в списъка от младоженци за "огледалната дата", но е имало и такива, които нямали този късмет. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров лично влезе в ролята на обредник на сватбата на 25-годишната Кристина Попова и нейния избраник Николай, на 30 години. Зико им зададе заветните въпроси дали са съгласни да сключат брак и им подари икона на Богородица и Младенеца и цветя. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров влезе в ролята на обредник


"За първи път съм от другата страна на бракосъчетание - като длъжностно лице, много е вълнуващо. Имам лека ръка и съм сигурен, че тези двама влюбени ще създадат хубаво семейство", каза градоначалникът. Изборът на този ден, за да подпишем, стана случайно. Смятахме, че ще има повече желаещи за 22.02.2020 г. Не сме суеверни, всеки ден ни е щастлив, щом сме заедно", казаха Николай и Кристина.

Общо 12 двойки избраха да сключат граждански брак в Бургас в днешния дъждовен четвъртък. Това е най-големият брой на сватби в един ден, регистрирани в морския град през последната календарна година. Причината е огромният интерес към датата 20 февруари 2020 г. заради знаковото струпване на повтарящи се двойки и нули.

Желаещите да се бракосъчетаят в този ден влизаха в ритуалната зала на общински обреден комплекс „Вардар“ буквално през 15 минути, съобщават бургаските медии.

Друга, считана за късметлийска дата, е 02.02.2020 г. Тя е била избрана от 5 семейни двойки. Седем са сключените бракове на 14 февруари. За 22 февруари, пак заради повторението на цифрите, са записани 7 сватби.

"Интерес има и към 29 февруари, тъй като тази година е високосна и тези младоженци ще празнуват веднъж на четири години. За него ден имаме записани 4 двойки", съобщи за "Десант" Магдалена Карастоянова, директор на общински "Обреден комплекс" - Бургас.