Репресирани българи в РСМ отбелязват 101 г. от честването на "Св. Дух" в София

Топ
15:12 - 24 Юни 2024
1108
Репресирани българи в РСМ отбелязват 101 г. от честването на "Св. Дух" в София

Репресирани българи в Северна Македония отбелязаха 101 години от честването на "Св. Дух". Събитието бе организирано от хора като Християн Пендиков, който бе пребит миналата година за това, че не се смята за македонец и Горан Серафимов, на който бе отказано лечение, защото е българин. Двамата са част от Новата политическа емиграция на българите от Македония. 

На събитието присъстваха български партии, неправителствени организации и интелектуалци, които се борят българите в Северна Македония да бъдат вписани в Конституцията, както и да се спрат репресиите срещу тях. 

"За първи път ние сме организатори на това събитие. Не сме канили политически партии, защото нашата цел не е да получаваме постове, а да доведем каузата си докрай", обясни пред Lupa.bg Горан Серафимов.

Свети Дух символизира несломимия дух на македонските българи и борбата срещу окупаторите. 

В периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Две от тях Втората Балканска /1913/ и Първата Световна /1914-1918/ завършват с две национални катастрофи. Идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество. Затворени са българските училища и църкви. Стотици хиляди българи са прогонени и стават бежанци в старите предели на България.

Българите дават огромни жертви в борбата със сръбските окупатори на Вардарска Македония. В периода от 1919 до 1934 г. са убити или безследно изчезнали в сръбските затвори 14 820 българи. Над 124 хиляди българи преминават през каторгите и лагерите в тогавашното сръбско-югославско кралство.
В отговор на сръбския терор срещу цивилното българско население, на което е забранено да има свои училища и църкви, да говори на български и да се определя като българско, ВМРО под водачеството на Тодор Александров и Иван Михайлов разгръща мащабна съпротива.

Във въоръжената борба участват постоянно 17 хиляди четници, войводи и куриери на Организацията. Благодарение на организираната от нея съпротива целият цивилизован свят научава за мъченията, на които Белград е подложил българското население във Вардарска Македония.