Републиканци спряха заседанията на Конгреса за определяне на новия президент

Вероятно гласуването ще се проведе в четвъртък

Новини
21:02 - 06 Януари 2021
1775
Републиканци спряха заседанията на Конгреса за определяне на новия президент

Заседанието на двете камари Конгреса на САЩ за одобряване на резултатите от президентските избори беше спряно поради възражения на републиканците, предаде ТАСС.

Съвместното заседание на Сената и Камарата на представителите на САЩ за одобряване на резултата от президентските избори през ноември беше прекратено в сряда, след като редица конгресмени от републиканската партия представиха своите възражения на тази сесия.

Подобно развитие се очакваше и вероятно гласуването ще се проведе в четвъртък.

Тази среща на двете камари на Конгреса беше излъчена на живо от американски новинарски канали. Срещата беше прекъсната няколко минути след началото - с обявяването на резултатите от изборите за щата Аризона.

Републиканецът Пол Госар, член на Камарата на представителите от тази държава, се противопостави на одобряването на резултатите от изборите в Аризона.

Според него той и 60 негови колеги са подали възражението заедно.

"Ние възразяваме срещу преброяването на електоралните гласове в Аризона", каза Госар.

В същото време, щатът Джорджия вероятно ще има двама сенатори-демократи, което ще позволи на партията да контролира горната камара в Конгреса.

Очаквано президентът Доналд Тръмп отказва да се признае за победен, като отхвърли и изборите в Джорджия.

Той настоя вицепрезидентът Майк Пенс да не признава победата на демократа Джо Байдън. Пенс обаче настоя, че ще изпълни правомощията си по Конституция.