Републиканците в Австралия не искат Чарлз III за монарх

Британският крал отиде в Сидни и разпали дебата дали страната да продължи да бъде подчинена на Лондон

Свят
18:30 - 18 Октомври 2024
1784
Републиканците в Австралия не искат Чарлз III за монарх

Крал Чарлз III и кралица Камила днес пристигнаха в Сидни за първата си визита в Австралия, предаде Асошиейтед прес. Това е първото посещение на действащ монарх от повече от десетилетие в тази страна и то отново разпали дебатите там относно конституционните ѝ връзки с Великобритания, отбелязва агенцията.

Шестдневното посещение на Чарлз и Камила е кратко по стандартите на подобни кралски визити, тъй като 75-годшиният монарх се лекува от рак.

Кралската двойка бе посрещната в летището в Сидни от премиера Антъни Албанезе, премиера на щата Нов Южен Уелс Крис Минс и кралския представител в Австралия Сам Мостилн.

Чарлз III е едва вторият действащ британски монарх, който посещава Австралия. Неговата майка, кралица Елизабет II направи първото такова посещение преди 70 години.

Въпреки че кралската двойка получи топло посрещане, лидерите на Австралия на национално и на щатско ниво искат монархията да бъде премахната от конституцията на страната, отбелязва АП.

Монархистите в страната се надяват посещението да заздрави връзките между австралийците и техния суверен. Противниците им се надяват да бъде отхвърлена идеята човек, произлизащ от другата страна на земното кълбо, да бъде държавен глава на Австралия.

Австралийското републиканско движение, което води кампания австралийски гражданин да бъде държавен глава вместо британския монарх, оприличи кралското посещение на турне от развлекателната индустрия. "За съжаление това е напомняне, че държавният глава на Австралия не е на пълен работен ден, не е австралиец. Това е човек на непълно работно време, базиран отвъд океана, който е държавен глава на множество места", заяви съпредседателката на Австралийското републиканско движение Естер Анатолитис.

"Ние казваме на Чарлз и Камила: "Добре дошли, надяваме се, че ще се насладите на нашата страна и на добро здраве и ведър дух". Но също така искаме това да бъде последното посещение на действащ австралийски монарх и когато те скоро се върнат отново, да ги посрещнем като високопоставени официални представители", добави тя.

"Подобна кралска визита приближава краля до хората, защото ние имаме отсъстваща монархия", заяви председателят на Австралийската монархическа лига Филип Бенуел.

"Визитата на краля ще напомни, че Австралия е конституционна монархия и има крал", добави той. Бенуел също така разкритикува премиерите на шестте щата на Австралия, които отказаха покана да присъстват на прием в чест на Чарлз III в столицата Канбера, като всеки от тях обясни, че има по-неотложни ангажименти.

Австралийците решиха на референдум през 1999 г. кралица Елизабет II да остане държавен глава на страната. Мнозина наблюдатели обаче смятат, че резултатът е вследствие на несъгласия относно това как би трябвало да се избира евентуален президент на Австралия, а не защото мнозинството австралийци подкрепят монархията, коментира АП.