Републиканец напуска надпреварата за Белия дом с удар срещу Тръмп

Политика
15:50 - 11 Януари 2024
2835
Републиканец напуска надпреварата за Белия дом с удар срещу Тръмп

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се отказа от президентската надпревара с прощален удар срещу Доналд Тръмп. „Ще се уверя, че по никакъв начин не позволявам на Доналд Тръмп някога отново да бъде президент на Съединените щати“, каза съюзникът на Тръмп, който се превърна се в един от най-върлите му критици. 

Републиканецът беше изправен пред натиск да се оттегли и да позволи на партията да се обедини около жизнеспособен съперник на Тръмп. Той не подкрепи никого, когато се отказа от надпреварата.

Преди да обяви, че прекратява кандидатурата си, Кристи прогнозира, че Ники Хейли, която печели от Тръмп в някои социологически проучвания, ще загуби вътрешната надпревара.

"Тя не става за това", добави Кристи и каза, че другият съперник, губернаторът на Флорида Рон Десантис, е "вкаменен".

61-годишният Кристи обяви, че спира кампанията си за кметството в американския щат Ню Хемпшир в сряда следобед. Той посвети голяма част от забележките си на призива към републиканските гласоподаватели да отхвърлят бившия президент Тръмп: "Той иска да сте ядосани всеки ден, защото самият е ядосан“.

Крайният победител ще бъде избран за кандидат на републиканците през юли, преди да се противопостави на демократите - вероятно Джо Байдън през ноември. Кристи беше призован да се откаже преди второто състезание този месец в Ню Хемпшир, където някои проучвания показват, че Хейли може да настигне Тръмп. Североизточният щат има голяма фракция от необвързани гласоподаватели и е известно, че дава непредвидими резултати, пише "Фактор" като цитира BBC.