Републикански губернатори в атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Широк кръг от негови опоненти сигнализираха за намерението си да заведат дела

САЩ
13:31 - 05 Ноември 2021
1926
Републикански губернатори в атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Очаква се републикански губернатори да заведат дело по-късно днес, за да попречат на изискването на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън близо 2 млн. американски работодатели да тестват или ваксинират работниците си за COVID-19, изтъквайки, че това потъпква гражданските свободи, информира "Ройтерс".

След като Байдън, който е демократ, обяви вчера, че ще приложи заповедта от 4 януари, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза, че ще се присъедини към губернаторите на Джорджия и Алабама, както и към частни тъжители в завеждането на дело.

"Федералното правителство не може просто едностранно да налага медицинска политика под прикритието на регулация на работното място", настоя ДеСантис на пресконференция.

Републиканските губернатори на щатите Индиана, Айова и Небраска също обещаха да оспорят този ход в съда.

Регулацията беше приложена като рядко използвано правило за спешни случаи от OSHA, или Администрация за безопасност и здраве при работа, федералният регулатор на работните места.

"Байдън току-що обяви плана си да използва OSHA, за да наложи ваксини върху частния бизнес", написа в "Туитър" главният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън, който е републиканец. "Обявявам плана си да го съдя, след като тази незаконна, противоконституционна регулация влезе във Федералния регистър."

Тексас е сред предвожданите от републиканците щати, които издадоха укази или са приеха закони, които забраняват заповедите за ваксина срещу COVID-19 или пречат на работодателите да искат ваксинационен статут на служител.

OSHA посочи, че правилото има предимство пред противоречивите щатски закони. Регулацията ще влезе в сила днес, когато трябва да бъде публикувана във федералния регистър.

Най-малко две дела бяха заведени срещу заповедта вчера, едното от Phillips Manufacturing & Tower и Sixarp LLC, а другото от Bentkey Services LLC, която притежава The Daily Wire, консервативна медийна компания. И двете са подадени в 6-ия окръжен апелативен съд на САЩ в Синсинати.

В отговор на противниците на правилото високопоставен служител на администрацията настоя, че OSHA очевидно има правомощията да действа за защита на работниците от опасности за здравето и безопасността. COVID-19 уби повече от 745 000 души в САЩ.

Байдън предупреди през септември, че търпението му се изчерпва, след като 30% от американците остават неваксинирани, които съставляват огромното мнозинство от хоспитализираните по време на последната вълна на заразени с COVID-19.

Заповедите бяха използвани от частния бизнес и местните власти за повишаване на процента на ваксинация срещу COVID-19, а съдилищата като цяло ги потвърждават, тъй като щатите обикновено имат правомощията да регулират здравеопазването в рамките на своите граници.

Широк кръг от опоненти сигнализираха за намерението си да заведат дела. Предишни употреби на правилото за извънредни ситуации на OSHA имат история на блокиране в съда.

Дори ако заповедта на Байдън бъде потвърдена от съдилищата, някои щати все още може да не прилагат правилото.

OSHA контролира частни работни места в 29 щата. Останалите щати, включително Индиана и Айова, имат собствена, управлявана от щата OSHA, която е задължена да приеме федералното правило.

OSHA издаде подобно правило за COVID-19 за здравните заведения през юни, а през октомври федералната агенция заплаши да измести щатските OSHA в Аризона, Южна Каролина и Юта, тъй като не го приеха. Впоследствие Аризона и Южна Каролина заявиха, че са започнали процеса за приемане на правилото.