Решават дали да оставят в ареста Ветко Арабаджиев

Новини
08:09 - 14 Май 2019
2314
Решават дали да оставят в ареста Ветко Арабаджиев

Апелативният спецсъд решава дали да остави в ареста Ветко Арабаджиев. Срещу бизнесмена са повдигнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.  Арабаджиев беше екстрадиран от Испания у нас в началото на месеца.

Преди седмица, спецсъдът остави Ветко Арабаджиев в ареста. В мотивите си магистратите посочиха, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът прецени още, че ако е на свобода, той може да манипулира доказателствата или да повлияе на свидетели в процеса.

От прокуратурата разкриха, че в един от 26-те телефона, намерени у него и съпругата му при задържането им, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и неразпитани. Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с което се целяло укриване на данъци.

Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. А при спецакцията тогава разследващите откриха 10 милиона лева, в различна валута в хотел Маринела в столицата.

Испанските власти задържаха Ветко и Маринела Арабаджиеви на 7 март тази година  в градчето  Кабрера де Мар в близост до Барселона. Двамата са обитавали имот, собственост на българина Георги Семерджиев. Така половин година след като започна международното му издирване, Арабаджиев беше екстрадиран у нас.

Засега обаче няма решение от испанските власти за екстрадицията на съпругата му - Маринела. Причината - производството за нея все още не е приключило. По делото е обвинен и синът на Арабаджиеви  - Вълчо. Наскоро той беше пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.