Решение на Полша да преименува Калининград на Кралевец разгневи Русия

Москва определи решението като "враждебен акт“, който „граничи с лудост"

08:43 - 11 Май 2023
3140
Решение на Полша да преименува Калининград на Кралевец разгневи Русия

Остра реакция от страна Кремъл, след като Полша реши да преименува руския ексклав Калининград на брега на Балтийско море. Москва определи решението като "враждебен акт“, който „граничи с лудост".

Полска правителствена комисия препоръча градът и района около него вече да се нарича с полското име Кралевец и да не се използва повече руското Калининград. В продължение на стотици години районът, който

се намира между Полша и Литва, е бил известен като Кьонигсберг и е бил част от Източна Прусия.

След Втората световна война Съветският съюз анексира територията, като я кръщава на Михаил Калинин. Варшава обаче смята, че той е тясно свързан с Катинското клане през 1940-та година, когато хиляди полски офицери са екзекутирани от съветските войски.

"Знам, че има някои географски неща, които наричаме по различен начин. Другите страни ги наричат по свой начин. Ако има историческа причина да ни наричат по този начин, не виждам защо да не изберат Кьонигсберг. Но като цяло не ме интересува", заяви жител на града. 

"Литовците отдавна са поставили пътни знаци с името Кралевец. И какво?

Нищо няма да се промени в действителност заради промяната на името, освен че трябва да променят всичките документи.

Ако искат, нека го направят", споделя негова съгражданка. 

"Тази земя е завладяна от нас, от моите предци. Това се случи след победата над фашизма. Това е нашата територия и тук не може да има никакъв Кралевец", посочва руски гражданин, живеещ в Полша.