Решено! Църквите - отворени, службите - навън

Актуални новини
13:39 - 30 Март 2020
2552
Решено! Църквите - отворени, службите - навън

Духовната и светската власт постигнаха бърз консенсус по въпроса за провеждането на тържествените литургии по време на Великден. Църквите няма да бъдат затваряни, те остават отворени за хората, които искат да ги посетят, но при спазване на стриктни мерки за хигиена. Службите за Възкресение Христово обаче ще бъдат извън храмовете. За това се договориха патриарх Неофит, шефът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът Томислав Дончев и директорът на Дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов.

"Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храмовете и да спазват разпорежданията. Това е добър компромис и с огромна благодарност приемаме разбирането на Българската православна църква", каза след срещата в Светия Синод ген. Мутафчийски. Полицията ще контролира спазването на реда извън църквите. Мутафчийски посочи, че българите ще почувстват празника със сърцата си, макар и извън храма. Тържествените литургии ще се предават по църквите и онлайн, уточни още шефът на щаба.

По-рано днес владиците също обсъдиха как ще се отбележи празника – пред храма или от вкъщи. Патриарх Неофит каза, че църквата ще се постарае да удовлетвори всички и заяви „Нека Бог да бъде милостив към нас“. За първи път от 14 години не е ясно как Благодатният огън ще стигне от Йерусалим. Това решение трябва да се вземе от Израел, тъй като на Велика събота в еврейската държава кацат десетки самолети от различни държави, като пратеници на поместните църкви взимат Благодатния огън от Гроба Господен. Ритуалът се извършва по обед на Велика събота.

Няма да е проблем всеки, който иска да влезе в храма и да запали свещ, ако спазва правилата за дистанция, подчерта и Тоамислав Дончев. За дезинфекцията на храмовете ще се грижат енориите, допълнителни ген. Мутафчийски.

Очаква се Синодът да излезе с точни указания къде и как ще бъдат променяни ритуалите.

Снимка: Любомир Асенов