РЕШЕНО: Хотелите стават COVID-отделения

Икономика
09:08 - 04 Ноември 2020
7196
РЕШЕНО: Хотелите стават COVID-отделения

Работи се усилено по идеята да се ползват легловата база на хотели, за да не се налага да се правят полеви болници. Тези легла ще бъдат ползвани от здравните власти за настаняване на болни пациенти, както и за карантиниране. Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели. Принципът на финансирането ще бъде уточнен между Министерството на здравеопазването и хотелиерите.

Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите й идеята е "хората да бъдат спокойни и да знаят, че правителството няма да ги изостави, ако имат необходимост от настаняване".

"Нарастването на броя на заразените не е изненада, въпросът е как ще спазваме мерките. Хората трябва да знаят, че те са направяни за тях и да ги спазват, за не се стигне до т.нар. локдаун, който беше въведен в някои европейски страни", каза още Николова.

"Ако мерките се спазват стриктно има шанс и предстоящия зимен сезон да бъде реализиран, макар и в по-малък обем. През следващия летен сезон ще разчитаме основно на българските туристи. Ще се разчита и на туристи от съседните ни балкански страни", каза още Марияна Николова.

Както е известно, предложението за използване на хотелските бази дойде лично от премиера Бойко Борисов онзи ден в едно от видеоизявленията му от самоизолацията заради коронавируса.