РЕШЕНО: Путин - пожизнен президент!

Актуални новини
16:10 - 01 Юли 2020 (обновена)
3242
РЕШЕНО: Путин - пожизнен президент!

Владимир Путин има право да бъде президент до 2036 г. Това стана ясно, след като 72.92% от упражнилите правото си на глас руснаци гласуваха "за" поправки в Руската конституция по време на всенародния референдум, сочат първите данни на Централната избирателна комисия в Русия, съобщени от местните медии.

На практика предварителните резултати показват, че 67-годишният Владимир Владимирович става пожизнен президент.

В далекоизточните райони на Русия вотът е приключил. И все пак това са междинни резултати, тъй като гласуването в някои часови пояси на страната ще продължи до 20.00 ч. местно време.

Президентът на Русия гласува "за" приемането на измененията по-рано днес. Държавният глава традиционно гласува на сайта в Руската академия на науките. Междувременно, световните медии избухнаха с информацията, че Путин е отишъл до урните без маска и ръкавици. 

Гласуването на изменения в Конституцията на Русия тече от 25 юни до 1 юли. Преброяването на гласовете ще се извърши на 1 юли след 20.00 ч. местно време във всички руски региони.

През 2036 г. Владимир Путин трябва да е на 83 години.

Руснаците бяха призовани да гласуват на референдум за серия от конституционни поправки, които позволяват на президента да остане на власт през следващите 16 години. Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. Гражданите могат да гласуват само с "да" или "не".

Референдумът цели да осигури демократично легитимиране на пакета, който вече бе одобрен по-рано тази година от парламента на Русия и подписан от Путин.

Владимир Владимирович е на власт като президент или премиер от 20 години. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата. От декември 1999 до май 2000 г. беше и.д. президент след оставката на първия руски президент след разпадането на СССР Борис Елцин. След това той стана премиер за четири години - период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. Тогава в Кремъл властва Дмитрий Медведев. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години. Думата "последователни" е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата.

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия "Единна Русия", и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина.

Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. "Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин - със сигурност не", написа той в ироничен коментар.

Путин си е създал репутацията на гарант на стабилността на руската държава в констраст с икономическите и политическите турбуленции по време на постсъветския период през 90-те години на миналия век, преди той да дойде на власт. "Хората гласуват по-скоро равнодушно за стабилност", каза за ДПА руският политолог Ана Арутунян - автор на биографията "Мистиката на Путин".

Поправките включват популярни мерки като фиксиране на минимална работна заплата и пенсия, основани на разходите за живот, което се очаква да подслади сделката за много избиратели.

Поправките вписват в конституцията на Русия забрана на гей браковете, както и позоваване на вярата в Бога - забележително отдалечаване от атеистичната доктрина на Съветския съюз.

Повлиян от силната Руска православна църква, Путин с подписано от него през 2013 г. законодателство забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца и криминализира публичното одобрение на хомосексуалните връзки.