Решено: София дава вода на Перник!

Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до миньорския град, ще подава средно от около 300 литра в секунда

Новини
10:10 - 18 Януари 2020
5025
Решено: София дава вода на Перник!

София ще достави вода на Перник, стана ясно на извънредната среща при Борисов. Решението е определено като единственото възможно, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 л в секунда. Водата ще е насочена от Белмекен.

Караниколов посочи, че срокът за изпълнение ще е 35-45 дни, като подчерта, че ще се работи денонощно и се надява перничани по-рано да имат вода. В готовосност са 12 екипа. Става въпрос за обем от 700 хил куб м. на месец. "Това няма да ощети софианци. Това ще е вода изцяло насочена към Перник", категоричен бе Караниколов. Той уточни, че ще бъде изградена пречиствателна станция.

Водата ще може да се подава двустранно чрез байпас, както от София към Перник, така и обратното - от яз. Студена към София. "Към момента водата в яз. Студена може да покрие само 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата", заяви Караниколов.