Решено: Тялото на Марадона отива в мавзолей

Аржентинското правосъдие одобри пренасянето

Спорт
11:32 - 03 Октомври 2024
1769
Решено: Тялото на Марадона отива в мавзолей

Аржентинското правосъдие одобри пренасянето на тленните останки на починалия през 2020 г. Диего Марадона в бъдещия мавзолей по молба на децата му, които искат да улеснят всички, които искат да отдадат почит на „Идола на Аржентина“.

Решението идва преди началото на процеса за причините за смъртта му и евентуална лекарска небрежност.

Основното разследване се води срещу седем лекари: неврохирург, общопрактикуващ лекар, личен лекар, психиатър, клиничен психолог и главната сестра на медицинския персонал. Този процес, след няколко отлагания, ще започне през март 2025 г.

Медицинската сестра Жизела Мадрид, която от самото начало заяви, че просто следва инструкциите на лекаря, получи възможност да бъде съдена отделно.

Децата на Марадона искат тленните останки на аржентинската футболна икона, които почиват в частно гробище в Бела Виста, предградие на Буенос Айрес, да бъдат преместени в централния квартал и древното пристанище Мадеро.

На мястото ще има мавзолей "Мемориал M10", така че "аржентинският народ и гражданите на света да могат да отдадат почит на този, който беше най-големият идол на Аржентина", казват децата на Марадона.

Съоръжението трябва да е готово през 2025 г., като засега не са известни други подробности.

Марадона почина на 60-годишна възраст от сърдечно-респираторни проблеми на 25 ноември 2020 г. Той почина в болницата, където се възстановяваше след неврохирургична интервенция поради хематом в главата.

Тогава съдебната власт каза, че става въпрос за "убийство по непредпазливост", което е квалификация за непредпазливост на човек, който не е съзнавал, че може да настъпи смърт. За този вид престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от осем до 25 години.