Решено: Ваксината на AstraZeneca ще се бие с повишено внимание при жени под 60 г.

Здраве
19:56 - 07 Април 2021
5957
Решено: Ваксината на AstraZeneca ще се бие с повишено внимание при жени под 60 г.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свика извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19.

Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Страната ни ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca, но при жени под 60 години това ще става с повишено внимание. Това е решено на извънредната среща на Ваксинационния щаб.

Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните ще се проследяват в рамките на 2 седмици, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ.

 „Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС, ”, заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

Втората доза „АстраЗенека“ у нас ще започне да се прилага максимално късно – до 84-ти ден след първата, т.е. към началото на май, а не в средата на април за първите ваксинирани. На този етап не се обмисля смесване на видовете ваксини по примера на Германия, не е коментирано и спиране на прилагането на препарата при пациенти под 30-годишна възраст.