Решено: ВАС не върна на работа полицайката Симона

Новини
19:46 - 30 Юли 2024
2745
Решено: ВАС не върна на работа полицайката Симона

Върховният административен съд сложи точка на спора за уволнението на Симона Радева от МВР. Дисциплинарното ѝ уволнение остава в сила, постановиха трима върховни магистрати. Решението им е обявено седмица, преди прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Радева за лично укривателство на Георги Семерджиев.

Прокуратурата твърди, че тя му е осигурила стълба, с която той да влезе в жилището си през терасата, пише "Сега".

Радева беше уволнена от МВР за това, че на 5 юли 2022 г. е станала свидетел на предизвикана от Семерджиев катастрофа, при което той е ударил друг лек автомобил и е избягал. Радева не е предприела никакви действия да съобщи за това на компетентните полицейски органи, а напротив - умишлено е прикрила извършеното, установи МВР. Така бездействието ѝ е довело до инцидента около 23 ч., при който загинаха двете момичета.

Като дисциплинарно нарушение се сочи и укриването на Семерджиев, въпреки че Радева е била наясно, че подпомага лице, което е извършило нещо незаконно. Вместо да сигнализира компетентните полицейски органи, тя е укрила деянието на Семерджиев дори и когато по нейни думи е разбрала, че именно той може да е участникът в катастрофата на бул. "Черни връх".

Съдът приема, че дисциплинарното производство срещу Радева е протекло по всички законови правила и няма причина най-тежката санкция срещу нея да бъде отменена. ВАС не е съгласен и с твърденията на бившата вече полицайка, че първата съдебна инстанция е нарушила правата ѝ.

Радева е допуснала извършване на противоправни действия, с което не е дала добър личен пример и е компрометирала престижа на службата и на институцията, към която принадлежи, и тези действия са станали достояние на широк кръг лица. Трайно наложените в обществото морално-етични норми на поведение отричат такова, като извършеното от Радева и го свързват с негативен отзвук в обществото, още повече от служител в МВР, пишат съдиите Еманоил Митев, Тинка Косева и Вергиния Димитрова.

Те не споделят и доводите на Радева, че е санкционирана, за да се потуши обществения гняв. Че е станала жертва на събитията, а поведението ѝ било свързано с "емоционалното и здравословно състояние на Радева, свързано с бременност и последвало раждане".

Колкото до Семерджиев, през април Софийският апелативен съд потвърди 20-годишната му присъда за жестоката катастрофа. Последната дума по казуса ще е на Върховния касационен съд.