Решено! ВСС продължи старата процедура за избор на главен прокурор

Малко по-късно ще има вот дали да бъде избран Иван Гешев

Топ
12:00 - 14 Ноември 2019
3143
Решено! ВСС продължи старата процедура за избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет продължи старата процедура за избора на  главен прокурор. За продължаване гласуваха 20 члена, против бяха 4. Дискусиите продължиха повече от час. 

ВСС даде почивка, след което ще се гласува втората точка - дали Гешев да бъде главен прокурор. Ако събере над 17 гласа, президентът няма право да спре назначаването му. 

Изразиха се мнения, че ако се открие нова процедура ще се наруши Конституцията. В залата стана спор за това - как да се формулира гласуването. Част от членовете настояваха да се гласува прекратяване на старата.  Други поискаха вота да е дали да има нова процедура. 

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя да се продължи старата процедура, защото тя била законна, а президентът нямал мотиви при отказа си да подпише назначаването на Иван Гешев.

Цацаров заяви, че този указ на президента е без мотиви. Това обаче не значи, че трябва да се смята, че думите на Радев нямат значение. "Свидетели сме на процедура, която вече се случва. Сериозно съм слушал какво казва президентът, но нека не спекулираме, че той има мотиви", каза в залата Цацаров.

Самият главен прокурор настоя да се гласува за това - дали да има нова процедура.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува днес за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Причината - точно преди седмица президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна решението в ръцете на магистратите. 

На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета. По закон, ако и днес получи одобрение от поне 17 магистрати, този път държавният глава няма право да откаже издаването на указ.

Очаквайте подробности.

Снимки: Агнес Методиева