Респектират Кошлуков преди вота

Политика
14:15 - 08 Юни 2021
5511
Респектират Кошлуков преди вота

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е взет на прицел от служебния кабинет с цел респектиране преди изборите на 11 юли, обясниха пред Lupa.bg запознати.

През последните дни напрежението между Кошлуков и министъра на културата Велислав Минеков ескалира.

Преди няколко дни Минеков намекна, че може да поиска оставката на Кошлуков заради прекъсване на програмата, за да се излъчи пресконференция на падналата от власт ГЕРБ.

В отговор шефът на БНТ контраатакува с пост във Фейсбук, писмо до пет европейски институции, свързани със свободата на медиите, посланиците на Европа и САЩ у нас, както и журналистическите организации СБЖ, "Фрийдъм хаус" и "Репортери без граници" за безпрецедентната атака на служебния министър.

Самият Минеков не спря дотук и подчерта, че Емил Кошлуков има участие във фирма, която трябва да бъде санкционирана по закона ”Магнитски".

Той обаче визира „Нюфрейм медия БГ” и точно тук допуска грешка, защото името на Кошлуков не фигурира в ръководството на фирмата от 2013 г.

Въпреки желанието на служебния министър на културата БНТ да осъмне с нов генерален директор, това няма как да стане на секундата. Директорът на БНТ се избира от СЕМ, а настоящият състав на Съвета за електронни медии е свързан с предишната власт. Всичко това означава, че

Кошлуков може да бъде отстранен от националната телевизия чак след два-три месеца – едва след парламентарните избори, когато новото Народно събрание избере нов състав на СЕМ.

А лазенето по нервите на този етап било, само за да го респектират и за да не си позволява своеволия по време на предизборната кампания и вота на 11 юли.