Реставрацията на МОЧА не подлежи на съгласуване с Министерство на културата

От областната администрация са внесли в Административния съд всички изискани от тях документи

Актуални новини
19:23 - 18 Декември 2023
2629
Реставрацията на МОЧА не подлежи на съгласуване с Министерство на културата

Дейностите по реставрация на бронзовите фигури и барелефи от Монумента "Паметник на съветската армия" не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата. Това става ясно от протокола от проведено заседание на съвета на 15 декември, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация, до която документът е бил изпратен с писмо от министъра на културата Кръстьо Кръстев. 

В него се казва:

"Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от "Монумент "Паметник за съветската армия", находящ се в "Княжеска градина" не е в компетенциите на СЕСИИ."

Както става ясно от Закона за културното наследство, Министерството на културата съгласува единствено инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, както и тяхното преместване или премахване.

Дейностите по демонтаж на фигурите от ПСА не попадат в нито една от трите изброени в закона процедури, а са част от процес на реставрация.

Протоколът от заседанието на СЕСИИ потвърждава и становището на началника на отдел "Правно обслужване" в областната администрация, който е присъствал на заседанието. В неговото становище се казва още, че Констативният протокол на ГД "Инспекторат за опазване на културното наследство" се позовава именно на неосъществена процедура пред СЕСИИ, а Председателят на експертния съвет е отговорил, че дейностите по демонтаж за реставрация на монумент "Паметник на съветската армия" не подлежат на разглеждане от СЕСИИ."

Въз основа на протокола от проведеното заседание на СЕСИИ и писмото на министъра, Областната администрация на област София счита, че обстоятелствата, свързани със законовите изисквания, са изяснени и няма основание за спекулации, свързани със спиране на демонтажните дейности.

От Областната администрация съобщиха за БНТ, че са внесли в Административния съд всички необходими документи, поискани от тях за законността на преместването на Паметника на съветската армия. И още веднъж подчертаха, че монументът не се разрушава, а само демонтира и ще бъде възстановен на ново място.