Реставрират църковни стенописи от XVI в. v Курилския манастир

Столичната община е отделила близо 200 000 лева за целта

Култура
16:48 - 25 Април 2019
1947
Реставрират църковни стенописи от XVI в. v Курилския манастир

Столичната община отделя над 190 000 лв. тази година по програмата за подкрепа на църкви и манастири. През 2019 г. се финансират ремонтни и реставрационни действия на четири храма, включително и на Курилския манастир "Св. Иван Рилски". Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на реставрационните дейности в църквата.

Отпуснатите за реставрация на стенописите средства са 52 000, поясни Фандъкова. Тя отбеляза, че са включили храма за подкрепа по настояване на кмета на район "Нови Искър".

„Най-вероятно ще продължат с подкрепата за светата обител, защото от реставрация се нуждае и иконостасът. Игуменът на манастира йеромонах Нектарий е изключително активен човек, който сам върши много неща и има нужда от помощ”, коментира столичният кмет.

Фандъкова обясни, че програмата за подкрепа на църкви и манастири на територията на СО е създадена по нейна инициатива преди няколко години. Тази година финансирането е около 190 000 лв., а през миналата по нея с решение на Столичния общински съвет са отпуснати 240 000 лв. Планът за финансиране от страна на Столична община се прави след съгласуване със Софийската митрополия, каза още кметът.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на ценните стенописи в храма. Иконописният пласт, който е изографисан през XIX в., е свален и в момента се реставрират по-старите стенописи, които са от края на XVI в., и се смята, че са дело на Св. Пимен Зограф. В манастира има музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство.