Ресторантьорите се вдигат на протест

Барове и ресторанти планират да отворят за клиенти от 1 февруари напук на новите мерки

Топ
15:09 - 21 Януари 2021
2968
Ресторантьорите се вдигат на протест

Собствениците на заведения и ресторанти обмислят протести след решението на Националния оперативен щаб да не обсъжда облекчаване на мерките до края на януари. Това съобщи председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От бранша настояват обектите за хранене да отворят от началото на февруари, а увеселителните заведения - от началото на март.

Предложението на властта, обсъждано до днес, беше за облекчения на мерките не по-рано от 18 февруари, включващи ограничен капацитет и работно време.

В декларация от Националния борд по туризъм изразиха пълна подкрепа за ресторантьорския бранш и настояха за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри.

Организацията посочва, че липсата на предсказуемост относно предстоящите решения създава огромно напрежение за всички. 

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, собственик на веригата "Рафи", пък се закани, че на 1 февруари хиляди ресторанти и барове в България ще отворят протестно за клиенти.

"Явно вирусът ходи само по ресторантите. И то по тези ресторанти, които са извън хотелите. Това е двоен стандарт!", възмути се Алибегов и се закани за серия от протестни действия. Ресторантьорът  председател на Асоциацията на заведенията плаща месечен наем от 40 000 лв. за основния обект на "Рафи" на бул. "Витоша" и не крие, че търпи огромни загуби и е пред фалит, по подобие на хиляди свои колеги.