РЕТРО ХИТ: Как Булдозера на Путин, Краси Гергов и "Каолин" взеха главата на Кирил Гоцев

Нещо за четене
17:47 - 26 Октомври 2021
11202
РЕТРО ХИТ: Как Булдозера на Путин, Краси Гергов и "Каолин" взеха главата на Кирил Гоцев

Преди броени часове приятели и тв ветерани изпратиха в последния му път бившия генерелен директор на БНТ Кирил Гоцев. Освен с вечната си усмивка и рокаджийската прическа, медийният бос завинаги остава в историята и с най-големия скандал в телевизионната история на България, който слага в джоба си и алкохолните изцепки на Коко Каменаров, и средния пръст на Емил Кошлуков. Lupa.bg припомня за своите читатели аферата "Видео интернешънъл".

На 28 януари 2004 година сутринта, седмица след завръщането си от посещение в Москва, тогавашният шеф на БНТ Кирил Гоцев подписва договор за ексклузивна продажба на рекламата на телевизията с „Видео интернешънъл“ и слага началото на грандиозния корупционен скандал. Това се случва зад гърба на Управителния съвет на телевизията. В БНТ си траят за контракта, генералният директор на „Видео интернешънъл“ Сергей Василиев съобщава вестта при откриването на българския клон на фирмата. От него българката общественост научава за конкракта. На събитието присъства руският посланик Владимир Титов.

Московците влизат на "Сан Стефано"

„Видео интернешънъл“ е най-големият руски рекламен холдинг, който към началото на 2004 г. участва в 70% от продажбите на рекламно време в руските медии. Оборотът на компанията тогава се оценява на около 1 милиард долара годишно. Основател на фирмата е Михаил Лесин, който е сред най-влиятелните руснаци със значителен принос към възкачването на Владимир Путин на власт. Някои го сочат и като основател на съвременната руска пропаганда. Прякорът му е „Булдозера", защото не се спира пред нищо, а и заради постоянните му атаки срещу опозицията. В началото на 2004 г. Лесин е министър на печата и комуникациите.

На 29 януари, ден след обявяването на сделката, Съвета на електронните медии започва проверка. Намесват се Сметната палата, Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. бТВ обявява война на Кирил Гоцев и руската компания. Парламенарната Комисия за борба с корупцията привиква за изслушване отговорните лица от БНТ. Първоначално Гоцев не се явява, защото е в болничен.

На 30 януари в българските медии излиза становище от изпълнителния директор на бТВ Албърт Парсънс (също починал съвсем наскоро). Той е, меко казано, недружелюбен към намеренията на „Видео интернешънъл“: "Пазарът не ги приветства и аз не бих ги съветвал да идват тук."

Договорът е за три години. В него изрично е посочено, че БНТ няма право да сключва рекламни договори без съгласието на руската компания. Член 3.8.1 от контракта гласи: "БНТ си запазва правото да сключва директно договори с рекламодатели без съдействието на Търговския представител „Видео интернешънъл“ по предмета на настоящия договор, при условия и цени, официално обявени в Правилата за рекламата на БНТ и Тарифите за реклама на БНТ след получаване на писмено съгласие от Търговския представител.  

От това излиза, че договорът, подписан от Кирил Гоцев, е договор за изключително представителство с „Видео интернешънъл“, без да го предостави за утвърждаване на Управителния съвет на БНТ. Отделно руската компания се е ангажирала да увеличи приходите от реклама на БНТ най-малко с 15% през първата година, но БНТ на свой ред се е задължила да ѝ плати комисионна в размер на 21% от нетните си рекламни приходи. Неустойката за предсрочно прекратяване на отношенията е 3 милиона лева.

Кирил Гоцев купонясва на медийния фестивал в Албена

Появява се Краси Гергов

На 12 февруари се провежда дългоочакваното заседание на Парламентарната антикорупционна комисия по скандалната тема. Кирил Гоцев се явява с почти цялото оперативно ръководство на БНТ и част от опозиционерите от Управителния съвет на телевизията, начело с Иван Такев.

В откритата част от заседанието Кирил Гоцев казва, че е подписал договора с „Видео интернешънъл“ законно. Тезата му е, че контрактът е за бъдещи приходи на БНТ, а не за изразходване на вече получени бюджетни средства. По същата причина нямало нужда да се обявява и търг за рекламното време. Кирил Гоцев заключва, че е нямало нужда УС на БНТ да утвърждава договора, защото той осъществява оперативното ръководство на телевизията. Към онзи момент приходите от реклама на телевизията са малко над 8 милиона лева, което е почти осем пъти по-малко от приходите на бТВ. Гоцев обяснява, че руснаците биха помогнали за увеличаването на този твърде малък приход.

Иван Такев твърди, че договорът е незаконен, защото УС на БНТ трябва да утвърждава всички договори с интерес над 50 000 лева, а този е с многократно по-голям. Такев напомня, че БНТ поддържа щат от 50 души, чиято работа е да намират реклама, а сега се сключва отделен договор с частен търговски представител.

Йордан Соколов от ОДС директно заявява, че договорът с „Видео интернешънъл“ е резултат от „корупционна среда“ в БНТ. Накрая Парламентарната комисия излиза с позицията, че не е получено „задоволително“ обяснение за действията на телевизионния началник. Другото им решение е, че договорът с „Видео интернешънъл“ съдържа „неизгодни клаузи“ за държавната телевизия. Гласуването е единодушно – 14 „за“ и 1 „въздържал се“.

Тогава Кирил Гоцев хвърля нова бомба. Той казва, че в деня, в който е подписал договора с „Видео интернешънъл“ (28 януари), е бил „принуден“ да подпише и втори контракт със задна дата от 21 януари. Причината е обаждане по телефона, което е приел като заплаха за живота на децата си. В резултат на това Гоцев е подписал договор, досущ като този с „Видео интернешънъл“, но без дори да знае с кого точно го подписва. Оказало се, че става въпрос за фирмата на Красимир Гергов „Пиеро-97“.

Депутатът от НДСВ Наско Рафайлов иска от Кирил Гоцев да изясни характера на принудата, на която е бил подложен. Гоцев му казва, че става дума за „словесна“ принуда и допълва картинно: "Гледали сте много филми, за да ви разказвам, като ми казват за дъщеря ми, която е на 9 години и сина ми, който е на 13 години, че учат в едно училище и т.н., неща, които аз ги знам, защото ги водя на училище понякога…"

В крайна сметка Антикорупционната комисия изпраща драматичния разказ на Кирил Гоцев във Върховната касационна прокуратура. Там всичко приключва.

Иван Такев е най-острият критик на директора в БНТ

Арест и уволнение

СЕМ отказва да вземе позиция с аргумента, че няма правомощия да влияе върху решенията на ръководство на телевизията. На 19 февруари излиза становищетона Сметната палата, според което контрактът с „Видео интернешънъл“ създава рискове за неблагоприятно влияние върху бюджета на БНТ през следващите три години.

На 12 март пресцентърът на Прокуратурата съобщава, че срещу Кирил Гоцев е започнало следствено дело заради сделката с „Видео Интернешънъл“. Повдигнато му е обвинение за „сключване на неизгодна сделка, от която са произлезли значителни вреди за представляваното от него учреждение“. На Гоцев е наложена парична гаранция от 5000 лева. Той контраатакува с позицията, че Прокуратурата се „държи като Хитлер“. Обяснява пред медиите, че сам си е приготвил белезниците за ареста, тъй като нямал 5000 лева, за да си плати гаранцията. Накрая, разбира се, той намира парите и не е арестуван.

На 16 март СЕМ уволнява Кирил Гоцев с 5 на 4 гласа. Мотивите са повече от нелепи. Шефът не е изхвърлен заради договора си с „Видео интернешънъл“, а заради отказано право на отговор. Официалните мотиви на СЕМ са, че генералният директор на БНТ е нарушил правилата с отказа си да даде право на отговор на фирма „Каолин“ на Иво Прокопиев в предаванията „Актуално“ и „Всяка неделя“. Право на отговор било отказано и в едно от последните предавания „Гласове“ на Явор Дачков по БНТ.