Ретро история в Lupa.bg: Вальо Топлото не се отказа от картините си, рискува присъда

Тайната как Валентин Димитров и Марин Марковски се разделиха по пътищата си

Новини
16:45 - 10 Ноември 2023
8231
Ретро история в Lupa.bg: Вальо Топлото не се отказа от картините си, рискува присъда

Бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото получи осъдителна присъда, защото не искал да се  раздели със скъпите си картини. Ретро историята е още от времето, когато защитник на подсъдимия беше покойния вече адвокат Марин Марковски. 

По онова време се запорират милионите на Топлото и в даден момент той вече не може да си позволи услугите на скъпо платения юрист. Двамата обявяват, че раздялата е, защото имат различни виждания за защитата. Истината е съвсем друга. Когато марковият адвокат разбира, че клиента му е затруднен, той поглежда към скъпите картини на Вальо Топлото, които висят на стената в дома му. "Героят от прехода" обаче категорично отказва да се раздели с картините и тогава спира да ползва услугите на Марин Марковски. Говори се дори, че Топлото имал неплатени суми към покойния вече адвокат.

Тогава Марин Марковски се раздели с подсъдимия Димитров, защото според думите му той отказа да приема съкратената процедура, която предлага адвоката, впоследствие получи 5 годишна ефективна присъда от Софийския районен съд. "Ако ме беше послушал, щеше да се размине с пробация", обясни тогава защитникът. По-късно обаче Топлото започва да печели битки в съдебната зала. 

Смени и Лъчезар Таков

Вальо Топлото смени и друг известен адвокат Лъчезар Таков. Пред състав на Софийски градски съд Димитров обясни, че от последното съдебно заседание на 7 юли до сега между него и защитника му се получавали различия, които прераснали във вражда във връзка с начина по който подсъдимият смята, че трябва да бъде защитаван.

Валентин Димитров припомни, че при последното гледане на мярката му за неотклонение той е изтъкнал пред съда част от мотивите, с които поиска нов адвокат. Тогава мярката на подсъдимия Димитров беше променена от парична гаранция в размер на 20 хил. лева в гаранция от 5 хил. лева.

Пред журналисти тогава Димитров отказа всякакъв коментар.

Върховният съд оправда бившия директор на общинската "Топлофикация София " Валентин Димитров - Вальо Топлото по делото за присвояване на големи суми пари от дружеството. Решението на съда, което е бе окончателно.

Прокуратурата обвини преди повече от 15 години Димитров, че е присвоил от управляваното от него дружество 4.5 млн. лв.

Висшата инстанция на съда обаче преценява, че за да има присвояване трябва длъжностното лице да е разполагало с вещи, пари или други ценности, връчени му или поверени да ги пази и управлява, така сякаш са лично негови. В случая обаче става въпрос за платени с парите 152 доставки на изделия за топлопреносната мрежа, за които има сключени и договори. Доставени са стоки, издадени са и фактури

След 13 години разглеждане, приключи на първа инстанция делото за пране на пари срещу Вальо Топлото. Той бе признат за виновен и осъден на 7 години затвор. Междувременно той излежа тригодишна присъда, постановена по друго дело и бе освободен от затвора. Трети процес срещу него чака решение във Върховния касационен съд.