Ретро сензация: Сърни пресичат "Цариградско шосе" (уникални снимки)

Новини
22:11 - 25 Януари 2022
9796
Ретро сензация: Сърни пресичат "Цариградско шосе" (уникални снимки)

Сърни преминават необезпокоявани през "Цариградско шосе" (тогава бул. "Ленин") и стигат почти до пазара "Ситняково" в София през зимата на 1973 г.! Сензационни снимки отпреди близо половин век, на които се вижда невероятната гледка, публикува днес в профила си във Фейсбук столичанката Маня Андреева. Тогава студентка, тя успява да заснеме красивата гледка.

Сърничките пред блока до парка "Ситняково" в София

Черно-белите фотографии се превърнаха в истински хит в социалните мрежи и се споделяха масово, след като попаднаха в групата "Изгубени в миналото".

"Беше незабравимо преживяване! В парка бях виждала сърните многократно, но пред блока, в който живеех... беше уникално! Нямаше как да не излезем и покажем на първородния ни син това чудо и да не запечатаме на черно-бяло фото! Бяхме студенти със съпруга ми по архитектура последен курс!", пише Маня Андреева.

И други столичани потвърдиха, че дивите животни редовно слизали по булеварда. По това време те са обитавали Ловния парк. "Живеех непосредствено до парк "Гео Милев", помня ги много добре. Сърните идваха всяка зима до 1981-1983 г. Спяха между храстите пред нашата кооперация!", споделя пак във Фейсбук Милен Таков.

А Любомир Розенщайн обобщава: "Незабравима гледка от прозореца! Не знаех, че има запазени снимки. На който разкажа сега, не вярва, но онова беше съвсем друга София - зелена, просторна, природна..."

Животните зимували всяка зима до 1983 г. между блоковете в столичния квартал