Ревизоро: Аз убедих Цацаров да се кандидатира за шеф на КПКОНПИ

Концепцията на досегашния главен прокурор се хареса на всички, коментира депутатът

Политика
11:44 - 15 Декември 2019
1466
Ревизоро: Аз убедих Цацаров да се кандидатира за шеф на КПКОНПИ

Депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро призна, че той е убедил Сотир Цацаров да се кандидатира за председател на КПКОНПИ.

"Всички изначално казаха - или Цацаров, или не ни занимавай с този въпрос", каза пред БНТ народният представител. По неговите думи самият Цацаров не е искал да заеме поста.

"Така се получи, че аз го убедих. Но това не значи, че аз имам някакви специални качества. Просто мотивите на колегите аз ги съобщих. По време на изслушването Цацаров каза, че е време тази комисия да се "събуди от сън", отбеляза Ревизоро. Той е на мнение, че трябва да има законодателна инициатива за това.

"Ние малко или много в момента Цацаров го изваждаме от съдебната система и го пращаме на друго място пак да кърпи дупки", коментира бившият шеф на Митниците.

Емил Димитров попита, ако не е Цацаров, кой да бъде на този пост. В момента пред него има много задачи - да направи нов закон, да преструктурира администрацията, да бъде арбитър.

Според депутата досегашният главен прокурор е излязъл с концепция, която се е харесала на всички. 

Законът на КПКОНПИ се променя с обикновено мнозинство. Мерките ще са нормални и навременни, смята Ревизоро. Той обясни, че проблемите са ясни. Очевидно е, че списъкът с промените трябва да се прецезира.

Сотир Цацаров бе избран в четвъртък за шеф на антикорупционната комисия с огромно парламентарно мнозинство. След това той обяви, че няма да чака до 10 януари, когато изтича мандатът му, а ще подаде оставка веднага, за да може и той, и новият главен прокурор Иван Гешев да встъпят в длъжност "за доброто и на двете институции".

"За" избора на Цацаров гласуваха 165 депутати, 30 бяха против (БСП), а трима се въздържаха. От подкрепилите Цацаров 86 бяха от ГЕРБ, 18 от ДПС, 19 от Обединени патриоти и петима независими. "Воля", които имаха и собствен кандидат – депутатът Симеон Найденов, подкрепиха и него, и Цацаров. Социалистите първоначално обявиха, че няма да подкрепят никого, но в крайна сметка се разцепиха – 30 бяха "против", а 27 - "за" Цацаров.