Ревизоро е новият екоминистър

Новини
11:19 - 14 Януари 2020 (обновена)
2578
Ревизоро е новият екоминистър

Емил Димитров - Ревизоро е единственото име, което от ВМРО са предложили на премиера Бойко Борисов за нов еко министър. Това стана ясно след среща на управляващата коалиция в Министерския съвет по-рано днес.

Димитров ще поеме поста на доскорошния еко министър Нено Димов, който миналата седмица бе арестуван и обвинен в умишлена безстопанственост, предизвикала водната криза в Перник. Димов бе министър в кабинета “Борисов 3” от квотата на ВМРО (“Обединени патриоти”).

След ареста му, той подаде оставка. От ВМРО трябваше да изберат негов заместник, като за поста бяха спрягани различни имена. В крайна сметка мястото ще заеме Емил Димитров, който е депутат от гражданската квота на ВМРО и шеф на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Красимир Каракачанов така и не прие вината на Нено Димов и направи изявления в негова защита.

"Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са правени от години назад, категоричен бе Каракачнов. Той подчерта, че Димов само разписвал графиците, но нямал отговорност за стотиците изгубени кубици вода.

Днес Каракачанов уточни, че основната задача на новия министър ще е да ревизира цялата водна система в страната. "Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се заеме с проверки, ако искате ги наречете тотална ревизия на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение", заяви вицепремиерът. 

Днешният Коалиционен съвет обаче явно не е минал гладко, защото в отговор на въпрос как е протекъл, Валери Симеонов заяви: "Изключително неприятно."

Перник е роден град на Емил Димитров. Той е завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После обаче се насочва към строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.
Има няколко следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител.

Популярност придобива като финансов ревизор и оттам широкоразпространеният му прякор Ревизоро.
В Министерството на финансите постъпва през 1992 г. Започва от районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата. През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов. Името му нашумява в пресата като скандално заради разкрития на крупни далавери в митниците по време на различни управления. Един ревизионен акт от 1998 г. Напуска Държавен финансов контрол и ръководи Гражданско обединение за борба срещу корупцията към Движение Гергьовден.

През 2001 г., след юнските парламентарни избори, спечелени от Национално движение Симеон ІІ, е назначен за началник на Дирекция "Митници" в правителството на Симеон Сакскобургготски, но впоследствие е освободен от поста.

Димитров бе депутат в 43 НС от Варна (Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО), а след това и в 44-тото НС с листата на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО".