Ревизоро разреши на „Стомана“ да ползва вода от язовир „Студена“

Водоподаването за промишлеността бе спряно в края на миналата година заради водната криза

Новини
13:00 - 15 Октомври 2020
2184
Ревизоро разреши на „Стомана“ да ползва вода от язовир „Студена“

От днес с разрешение на министъра на околната среда и водите Емил Димитров е възстановено подаването на вода от язовир „Студена” за промишлени нужди на „Стомана Индъстри”. 

Разрешеното количество за месеца е 50 000 куб. м. Така през октомври, заедно с разрешените на „Топлофикация Перник” 80 000 куб. м., за промишлеността ще се подадат общо до 130 000 куб. м. непречистена вода от язовир „Студена”, съобщи управителят на ВиК –Перник Борислав Иванов.

Водоподаването за промишлеността от язовир „Студена“ бе спряно в края на миналата година заради водната криза. Сега в язовира има близо 21 млн. куб. м вода при капацитет от 25.2 млн. куб. м. Според ръководството на ВиК наличното количество ще стигне за една година и без изобщо да вали.

Освен това в резултат на извършващата се подмяна на част от водопроводната мрежа в града отчитаният ежедневно разход от язовира е намалял с над 100 л/сек и към момента е 550 литра, съобщи управителят на ВиК Борислав Иванов.

Той очаква разходът да намалее още повече след окончателното приключване на ремонтите. По думите му няма никакъв повод за притеснение, че ситуацията, в която се оказа Перник миналата година, може да се повтори, предаде БНР.